Ύφεση – σοκ για την Ελλάδα προβλέπει το ΚΕΠΕ!

«Μαύρες» είναι οι προβλέψεις του Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για του που θα κλειδώσει η ύφεση στην Ελλάδα το 2011.


Σύμφωνα με το με τις επικαιροποιημένες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του ΚΕΠΕ, η καταστροφική για την ελληνική οικονομία ύφεση θα ξεπεράσει το 2011 το 6%!

Μάλιστα το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι σε ανησυχητικά αρνητικούς

ρυθμούς θα κινηθεί το ΑΕΠ και το 2012, προβλέποντας ότι η ύφεση θα φτάσει στο 3,6%.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο Ενημερωτικό Δελτίο του, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων (έως το τρίτο τρίμηνο του 2011) και της δυναμικής της οικονομικής ύφεσης, η προοπτική για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους παραμένει αρνητική.

Ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του -6,25% για το 2011 (σε εποχικά διορθωμένη ετήσια βάση). Επιπλέον, βάσει των προβλέψεων του οικονομετρικού υποδείγματος του ΚΕΠΕ, ο ρυθμός αυτός αναμένεται να διαμορφωθεί στο -3,60% το 2012 (σε εποχικά διορθωμένη ετήσια βάση).

Το ΚΕΠΕ πάντως επισημαίνει ότι στις εκτιμήσεις του που προκύπτουν από το οικονομετρικό υπόδειγμα που χρησιμοποιεί δεν μπορούν να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις των μέτρων (με την ευρεία έννοια) οικονομικής πολιτικής που αναμένεται να ληφθούν, όπως είναι η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) για τη μείωση του χρέους, και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

«Αυτές οι ενδεχόμενες θετικές επιπτώσεις μπορούν να μετριάσουν την αρνητική προοπτική για το 2012» σημειώνει το ΚΕΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα