Ξένα ΜΜΕ για προεδρική εκλογή: νευρικότητα και ρίσκο

Στην Ελλάδα είναι στραμμένο το βλέμμα του διεθνούς Τύπου και κυρίως του ευρωπαϊκού, καθώς με νευρικότητα και αγωνία για την…

Η γερμανική εφημερίδα Zeit σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της επισημαίνει ότι η προεδρική εκλογή στην Ελλάδα προκαλεί νευρικότητα στην Ευρώπη. «Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία, αριστερές δυνάμεις θα αναδειχθούν στην εξουσία».
Επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς φοβάται ότι θα επέλθει η καταστροφή, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί για ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέει ότι «όλα κρέμονται από μια κλωστή», λέει ότι μόνο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, βλέπει αλλιώς τα πράγματα. «Όπως λέει, οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να περιμένουν μια καλή νέα χρονιά, επειδή μετά από λίγες εβδομάδες το κόμμα του θα είναι στην κυβέρνηση και τότε όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο».
Τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται τόσο κοντά στην εξουσία, υπογραμμίζει πως η προοπτική της χρεοκοπίας είναι ξανά ορατή και όλα εκείνα για τα οποία οι Έλληνες έκαναν θυσίες την τελευταία πενταετία, διακυβεύονται ξανά. Σχολιάζει μάλιστα ότι σπανίως η εκλογή ενός αρχηγού κράτους που έχει κυρίως αντιπροσωπευτικό ρόλο, έχει τόσο πολύ αποσυντονίσει τις χρηματαγορές.
Η επίσης γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» με τίτλο «Τα όρνια κάνουν πάλι κύκλους πάνω από την Αθήνα», τονίζει πως η Ελλάδα μπορεί να σώθηκε από την κρίση χρέους αυτή τη φορά όμως ο κίνδυνος επιστρέφει με κίνδυνο να έχει πολύ χειρότερες συνέπειες.
Αναφέρει ότι η κωδική λέξη «Grexit» που σημαίνει την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είναι στα χείλη όλων. «Το 2015 μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής, αλλά για διαφορετικούς λόγους από εκείνους που πίστευε ο Αντώνης Σαμαράς».
Αναλύοντας την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί νικητής μετά από ενδεχόμενες εκλογές, τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλει τις δανειακές συμφωνίες, καταγγέλλει το πρόγραμμα λιτότητας και προαναγγέλλει ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων και αναστολή πολλών άλλων μεταρρυθμίσεων. Αυτό όμως είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά και μπορεί να σημαίνει την έξοδο των Ελλήνων από τη ζώνη του ευρώ».
Στο δημοσίευμα γίνεται μια εκτενής παρουσίαση όσων η τρόικα απαιτεί από την Ελλάδα και εν πολλοίς «δικαιολογείται» η άποψη ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βοήθεια χωρίς συναίνεση».
Υπογραμμίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ρισκάρει πολλά σε αυτή την προεδρική εκλογή καθώς και ότι «ο Σταύρος Δήμας πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος». Στη διάσταση αυτή τονίζεται ότι δεν είναι μη-ρεαλιστική η ελπίδα εκλογής προέδρου, καθώς πολλοί βουλευτές ανεξάρτητοι και άλλοι δεν έχουν πιθανότητα να ξανακερδίσουν μια έδρα αν χάσουν τώρα τη θέση τους στο Κοινοβούλιο.
AFP: Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει ότι η κυβέρνηση επέσπευσε την προεδρική εκλογή, μεταθέτοντάς τη από το Φεβρουάριο, όταν θα είναι κλεισμένη σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της που διψούν για μετρητά, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επισημαίνει επίσης πως την ψηφοφορία θα παρακολουθούν στενά όλοι στην Ευρώπη, καθώς η τύχη της Ελλάδας και η θέση της στην ευρωζώνη δεν είναι καθόλου ασφαλείς.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει στην πρώτη ψηφοφορία, να εξασφαλίσει τη στήριξη 200 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του Σταύρου Δήμα, στην προεδρία. Ωστόσο η στήριξη που θα εξασφαλίσει ο συνασπισμός που ελέγχει 155 βουλευτές, θα είναι ενδεικτικό της δυναμικής που καταγράφεται υπέρ ή κατά, για την αποφασιστική καταληκτική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, όταν η πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου περιορίζεται πια στους 180 βουλευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα