«Βατικανό πλήρωσε κι εσύ τα μέτρα»

«Βατικανό πλήρωσε κι εσύ τα μέτρα» λένε όλο και περισσότεροι Ιταλοί στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μέσω Facebook.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που θέτει τόσο ο ιταλικός Τύπος όσο και οι Ιταλοί πολίτες προς την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι είναι αν ο νέος φόρος ακινήτων πρόκειται να επεκταθεί και στα εκκλησιαστικά ακίνητα. Βάσει συμφωνιών με το ιταλικό κράτος, το Βατικανό εξαιρείται από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, παρόλο που τα κτήρια ιδιοκτησίας του βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια.

Ο Μάριο Μόντι

μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί διπλωματικά στο ζήτημα: «Δεν έχουμε ακόμη εξετάσει τη συγκεκριμένη περίπτωση», απάντησε σε ερώτηση ξένων δημοσιογράφων.

Μετά την υιοθέτηση των έκτακτων μέτρων λιτότητας από την ιταλική κυβέρνηση, όλο και περισσότεροι Ιταλοί ζητούν από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Στο Facebook δημιουργήθηκε ομάδα με την ονομασία «Βατικανό πλήρωσε και εσύ τα μέτρα», με 160.000 μέλη, ενώ στο Twitter, το αίτημα να καταβάλει και η Αγία Έδρα, φόρο ακινήτων στηρίζεται από είκοσι νέα μέλη κάθε λεπτό της ώρας που περνά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που επικαλείται η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η αξία των ακινήτων της Καθολικής Εκκλησίας φθάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τη μεριά της, η Καθολική Εκκλησία ανεπίσημα διαδίδει ότι ο συνολικός της πλούτος σε ακίνητα από τη Σικελία μέχρι το Μιλάνο δεν ξεπερνά τα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πραγματικό ποσό. Μόνο στη Ρώμη, όμως, κάθε χρόνο δέκα χιλιάδες διαθήκες ενισχύουν την συνολική περιουσία του Βατικανού και των διαφόρων ενοριών και εκκλησιαστικών οργανισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα