Τσίπρας στο CNN: Μόνη λύση η διαγραφή του χρέους

«Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από ένα γενναίο κούρεμα», τόνισε ο Α. Τσίπρας, το οποίο όμως, όπως επεσήμανε, πρέπει να συνοδευτεί «με πολιτικές ανάπτυξης και με δημόσιες επενδύσεις.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση για διεθνή διάσκεψη για το χρέος και συνολική ευρωπαϊκή λύση,

αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα.

Μιλώντας στο CNN ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επωφελής τόσο γι αυτούς που χρωστούν όσο και για τους πιστωτές.

«Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει, αλλά να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει» και χαρακτήρισε απολύτως καταστροφικό αυτό που γίνεται με την Ελλάδα.

«Φορτώνουμε νέα δάνεια σε μια χώρα η οποία είναι χρεοκοπημένη και της στερούμε τη δυνατότητα να παράξει προκειμένου να μπορέσει να τα αποπληρώσει. Εκεί είναι το πρόβλημα και γι αυτό σήμερα δεν έχουμε λύση», ανέφερε ο επικεφαλής του τονίζοντας πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, ενώ το πρόγραμμα που εφαρμόζεται οδηγεί σε αδιέξοδο όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χρειάζονται ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανάπτυξη δίχως δημόσιες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει, γι αυτό, συνέχισε, χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, ένα καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές και να πάψει η κινδυνολογία με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ταυτόχρονα να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον και να βοηθηθεί η Ελλάδα «με επενδύσεις ευρωπαϊκές» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Αυτό όμως, παρατήρησε, «δεν είναι το σχέδιο της κ. Μέρκελ».

«Είμαστε θερμοί υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα