Τρεις υπερβάσεις για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Δ. Φιλιώτης περιγράφει τη συμβολή του κλάδου -που δίνει δουλειά σε 14.500 οικογένειες και εξάγει σε 100 χώρες- στην έξοδο από την κρίση


Τους τρεις τρόπους με τους οποίους η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει την ελληνική κοινωνία, στην κρίσιμη περίοδο οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τον τόπο, καταγράφει σε άρθρο του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Διονύσης Φιλιώτης –στο άρθρο του- υπογραμμίζει ότι ο κλάδος συνέβαλλε αποφασιστικά

στην εξοικονόμηση 2,2 δισ. από τις συνολικές δαπάνες Υγείας την τελευταία διετία, καταθέτοντας συστηματικά στην πολιτική ηγεσία προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας. Με αυτό τον τρόπο, έχει επιτύχει οι Ελληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα και μάλιστα, στις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Ο κλάδος δίνει δουλειά σε 14.500 οικογένειες, απασχολώντας δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, επενδύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη και πραγματοποιώντας εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του κ. Φιλιώτη (που δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» για την Υγεία) έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να αναφερθώ σε τρεις υπερβάσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που αποτελούν υπόδειγμα συνεργασίας με την πολιτεία για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

»Η πρώτη υπέρβαση είναι η πολύ σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη εξοικονομήσεων στο σύστημα υγείας. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνέβαλλαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην προσπάθεια στην εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2010 και 1,1 δισ. για το 2011 στις συνολικές δαπάνες υγείας. Έχουμε επιτύχει, υπό αντίξοες συνθήκες, τη διατήρηση μιας ευαίσθητης ισορροπίας ανάμεσα στην άμεση πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε όλα τα φάρμακα με τιμές που είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την στήριξη της πολιτείας στην αντιμετώπιση της κρίσης (μειώσεις τιμών, λίστα, rebate) και έχουν κατακτήσει την επίζηλη θέση ενός ισχυρού και αξιόπιστου πυλώνα του συστήματος υγείας.

»Η δεύτερη υπέρβαση αφορά στην παραγωγή, την έρευνα και ιδιαίτερα την κλινική έρευνα, καθώς και τις αξιοσημείωτες επιδόσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στο πεδίο των εξαγωγών. Είμαστε ένας δυναμικός κλάδος 14.500 εργαζομένων με υψηλή επιστημονική εξειδίκευση, επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη και εξάγουμε σε περισσότερες από 100 χώρες. Λίγοι πέραν του κλάδου γνωρίζουν ότι η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα το 2009 ανήλθε σε ex factory τιμές στο ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Παράλληλα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρωτοπορία της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, καθώς εισάγουν στη χώρα εξειδικευμένη τεχνογνωσία που ενσωματώνεται στο ελληνικό παραγωγικό και διοικητικό πρότυπο της ιδιωτικής οικονομίας, το οποίο ενισχύει και ενδυναμώνει.

Την ίδι

Keywords
Τυχαία Θέματα