Το «σκοτεινό» σενάριο της τρόικα

Παρά το τελεσίγραφο που έδωσε το Eurogroup στην κυβέρνηση για συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα 24ωρα μέχρι την προθεσμία που έχει δοθεί. Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της ΕΕ επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα, ενώ ο Πολ Τόμσεν, αύριο Πέμπτη, λόγω της παρουσίας του σε εκδήλωση στην Πορτογαλία.

Η τριμερής επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της, λοιπόν, λιγότερες από 80 ώρες για να τα βρει με την κυβέρνηση,

την ώρα που παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από "καυτά" θέματα, που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση και των δόσεων, συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψουν τα ομόλογα των 8,8 δισ. που λήγουν στις 21 και 22 Μαΐου.

Το νέο σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το νέο σενάριο που διαρρέεται θέλει την τριμερή επιτροπή να σχεδιάζει το τελευταίο της ταξίδι στην Αθήνα με τη σημερινή της μορφή. Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η τριμερής επιτροπή να μην βρίσκεται στην Αθήνα μετά τις 23-25 Μαΐου και να αποχαιρετίσει την Ελλάδα.

Το ίδιο σενάριο προβλέπει "πανηγυρική" σύνοδο του άτυπου Eurogroup την Πρωταπριλιά ..εντός έδρας, αφού θα συνεδριάσει στην Αθήνα. Εκεί εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προετοιμάσει μια (προεκλογική) "φιέστα", η οποία θα περιλαμβάνει θετικά λόγια των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Ιούνιο. Ωστόσο, αυτό εκτιμάται ότι θα συνοδεύεται με άλλες δυο εξελίξεις. Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι το δημόσιο προετοιμάζει μια πρώτη, δοκιμαστική έξοδο τη χώρας στις αγορές. Η φημολογία εντάθηκε μετά το προχθεσινό δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα δεν θέλει επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, καθώς ανησυχεί ότι αυτή η απεξάρτηση από την τριμερή επιτροπή θα οδηγήσει τη χώρα στα ίδια λάθη του παρελθόντος.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει "απάντηση" και από τους οίκους αξιολόγησης, όπως πχ η Moody's χρωστά στην Ελλάδα μια έκθεση. Μετά τα θετικά της σχόλια του οίκου για τις κινήσεις των ελληνικών τραπεζών για να καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά από τα τεστ αντοχής της Blackrock, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει παρόμοια σχόλια για την ελληνική οικονομία.

Στο βάθος ..εκλογές
Αν επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για να στηθούν και κάλπες.

Τα ανωτέρω μαζί με το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πιστοποιηθεί από τη Eurostat στο τέλος Απριλίου, θα αποτελέσουν ένα "πακέτο" το οποίο θα εκτιμηθεί δημοσκοπικά από την κυβέρνηση. Σ' αυτό θα συνεκτιμηθεί και το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί από το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Επιστρέφει η Τρόικα-Συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Η τελειωτική κίνηση κ. Γεωργιάδη στη δημόσια υγεία πριν την ευρωβουλή;

Μ. Παπαδόπουλος: «Η τρόικα γωνιακό μαγαζάκι ιδιωτικών συμφερόντων!»

Keywords
Τυχαία Θέματα