Το εθνικό συμφέρον προτάσσει ο Σαμαράς

Τι συζήτησε με τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου –Προτεραιότητα η διεκπεραίωση του κυβερνητικού έργου

Ενωτικός και με ειλικρινείς διαθέσεις, εμφανίστηκε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου από τη μία να συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών που προέκυψαν στα τελευταία, έντονα, Υπουργικά Συμβούλια και από την άλλη να επαναβεβαιώσει την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη

στήριξή του, στο έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η διάρκεια της κατ' ιδίαν επαφής των δυο πολιτικών ανδρών- περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο-, έδωσε την ευκαιρία στα δυο μέρη να συζητήσουν εκτενώς τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, με τις αρρυθμίες, τις συγκρούσεις και τις ενστάσεις που φρενάρουν την εύρυθμη λειτουργία του υπάρχοντος σχήματος, να αποτελούν -καθώς φαίνεται- κοινή διαπίστωση.

Το καλό κλίμα της συνάντησης αλλά και η εμπιστοσύνη Παπαδήμου στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, διεφάνη τόσο από τη θερμή μεταξύ τους συνομιλία, όσο και από το ότι μόνη η ΝΔ ανέλαβε την «ευθύνη» της ενημέρωσης για τα όσα έλαβαν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες, με δήλωση του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη.

«Είναι σαφές ότι ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Δηλαδή, η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και κυρίως του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) και του νέου οικονομικού προγράμματος που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, εκπέμποντας μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και υπενθύμισης της «σφιχτής ατζέντας», που έχει εξ αρχής οριστεί μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου-Σαμαρά-Καρατζαφέρη κοινή σύσκεψη, υπό τον Κάρολο Παπούλια.

` Επί της ουσίας πάντως και παρά τη δήλωση Μιχελάκη, η Συγγρού αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας και σε άλλα ζητήματα και άμεσης επίλυσής τους, υπό την προϋπόθεση πως αυτά δεν θα δημοσιοποιούνται ή δεν θα εισηγούνται αυθαίρετα από το ένα ή το άλλο μέρος του κυβερνητικού σχηματισμού δίχως να προηγηθεί η κατάλληλη, από κοινού, προεργασία.

Τα «θολά» σημεία

Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός, πως παρά το καλό κλίμα, το οποίο επιβεβαιώνουν, όλες οι πλευρές, ο Αντώνης Σαμαράς, δεν έκρινε αναγκαίο να προβεί σε προσωπική δήλωση –αν και τα βλέμματα της κοινής γνώμης ήταν στραμμένα στην χθεσινή συνάντηση- παρά αρκέστηκε σε μια φειδωλή δήλωση-απολογισμό, του εκπροσώπου του κόμματος.

Ποικίλες, ερμηνείες δίνονται και για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με τον «γαλάζιο» εκπρόσωπο να αποφεύγει να αναφερθεί στην 19η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες και ως «βαλβίδα ασφαλείας», για την κοινωνία, ορίζοντας ουσιαστικά, ως χρόνο εκλογών, το πέρας της αποστολής του μεταβατικού σχήματος. Το ζήτημα της κάλπης, αποτελεί πάντως σίγουρα «τραχύ» σημείο στις συζητήσεις των δυο ανδρών αφού ο Λουκάς Παπαδήμος υποστηρίζει πως δεν έχει τεθεί ποτέ συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ η Συγγρού επιμένει να δηλώνει, πως μέχρι στιγ

Keywords
Τυχαία Θέματα