Το ελληνικό σχέδιο Αναν

13:52 8/1/2012 - Πηγή: NewsBomb

Το 2002 ο Γ.Γ του ΟΗΕ, σε αντίθεση με όλα τα δεδομένα του Κυπριακού , αποφάσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διεθνές δίκαιο επικοισμό και κατοχή από Τουρκία, παρουσίασε το περίφημο σχέδιο Αναν.

Αποτελείτο από 10.000 σελίδες, περίπλοκο νομικό κείμενο και ελάχιστοι τόσο απ’ αυτούς που το υποστήριξαν όσο και απ’ αυτούς που το καταδίκασαν στην Κύπρο και την Ελλάδα το

είχαν μελετήσει.

Η προπαγάνδα

Το σχέδιο Αναν συσχετίσθηκε με την αναγκαία επίλυση του Κυπριακού, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί τότε στην Ευρώπη, επιλύοντας τα χρόνια ζητήματα κυριαρχίας της. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Σημίτη και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κυριολεκτικά είχαν υποθάλψει το Σχέδιο αυτό, πίεζαν ασφυκτικά τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να το δεχθεί και την συλλογική ηγεσία της Κύπρου , ενώ ενεργό συμμετοχή στην λυσσώδη προπαγάνδα υπέρ του σχεδίου Ανάν είχαν τα καθεστωτικά εκδοτικά συγκροτήματα των Αθηνών.

Το σχέδιο προτεκτοράτου

Το σχέδιο Αναν περιελάμβανε ένα κυρίαρχο ζήτημα στα θέματα κυριαρχίας. Από ανεξάρτητο κράτος υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση , μετέτρεπε το νησί σε διεθνές προτεκτοράτο με ενισχυμένη την Τουρκία σε επίπεδο ισοτιμίας με την Ελλάδα και διόριζε κυρίαρχο παράγοντα ανάμεσα στις δύο κοινότητες την Αγγλία, με αυξημένο ρόλο διαιτητή.

Το επίσης κρίσιμο σημείο ήταν ότι για να ισχύσει το Αναν, θα έπρεπε να το υπερψηφίσουν σε αντίστοιχα δημοψηφίσματα οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.

Τα διλήμματα

Το δίλημμα που είχε τεθεί τότε στην Κύπρο και από την κυβέρνηση Σημίτη ήταν ότι είτε θα δεχόταν το Αναν η Λευκωσία , διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της αλλά και την οικονομική της συνοχή, είτε κινδύνευε με απομόνωση και έναν Αττίλα 3 από την Τουρκία.

Η τοποθέτηση των Ελληνοκυπρίων στηρίχθηκε στην ενημέρωση που υπήρχε από τα μίντια, αλλά και στην εμπιστοσύνη που είχαν στην πολιτική τους ηγεσία.

Το ΟΧΙ

Ο πρόεδρος της Κύπρου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με παρρησία, είπε το μεγάλο ΟΧΙ στο σχέδιο Αναν. Οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα το 2004, οι τουρκοκύπριοι ΝΑΙ. Το σχέδιο Αναν δεν ίσχυσε ποτέ.

Η Κύπρος μπήκε στην Ευρώπη. Αττίλας 3 δεν συνέβη. Η προσωρινή της διπλωματική απομόνωση ανεστράφη με πολύ συγκεκριμένο τρόπο όταν ο Παπαδόπουλος αρχικά και ο Χριστόφιας στη συνέχεια προχώρησαν στη θέσπιση και την οριοθέτηση των ΑΟΖ, τον άξονα με Ισραήλ και τη συνεργασία και με τους αμερικανούς για την έρευνα και την εξόρυξη των ενεργειακών αποθεμάτων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Οι κυβερνήσεις Σημίτη και ο μοιραίος Παπανδρέου

Την ίδια περίπου περίοδο που μπήκε στο τραπέζι του Κυπριακού το σχέδιο Αναν, η κυβέρνηση Σημίτη και η Ελλάδα πανηγύριζε για την ένταξη της στη ζώνη του ευρώ, παρά το γεγονός ότι διεθνείς αναλύσεις επέμεναν ότι δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια της ένταξης και το πολύ σκληρό ευρώ, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την οικονομία της.

Η εφαρμογή στην Ελλάδ

Keywords
Τυχαία Θέματα