Το δράμα του Ιησού στη μεγάλη οθόνη

Από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου μέχρι σήμερα, οι ταινίες που έχουν αποπειραθεί να καταγράψουν το Θείο Δράμα είναι αναρίθμητες. Εμείς σας παρουσιάζουμε τις οχτώ ταινίες, που για διαφόρους λόγους άφησαν το στίγμα τους, έχοντας όλες ένα κοινό κεντρικό πρόσωπο. Τον Ιησού.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια του κινηματογράφου, υπήρχε η ανάγκη των δημιουργών να αποτυπώσουν και να καταγράψουν τα Θεία Πάθη και γενικότερα τη ζωή του Θεανθρώπου, με σκοπό να την μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη. Με αυτό τον τρόπο ο θεατής

θα μπορούσε να ξεφύγει από τα «στενά πλαίσια των Γραφών» και να δει αποτυπωμένο στο κινηματογραφικό πανί αυτόν τον οποίο πιστεύει.

Τι και αν στην Ελλάδα κάθε χρόνο βλέπουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό 3-4 ταινιών που αφορούν τον Ιησού; Πάνω από 40 ταινίες έχουν γυριστεί και έχουν σαν βάση το Θείο Δράμα. Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τις ταινίες που περιλαμβάνουν σκηνές από την πορεία προς τον Γολγοθά (Βαραββάς, Μπεν Χούρ, Ο Χιτών κτλ.), εύκολα διαπιστώνουμε πως ξεπερνούν τις 60!

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τις οκτώ ταινίες-σταθμούς που αφορούν τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση και έκαναν αίσθηση για διαφόρους λόγους.

THE PASSION PLAY (1903)

Η πρώτη καταγραφή του Ιησού στην μεγάλη οθόνη ήρθε το 1897 με το αμερικάνικο «The Horitz Passion Play».

Αν σκεφτούμε πως η πρώτη επίσημη προβολή ταινίας σε κινηματογράφο έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, τότε σίγουρα αντιλαμβάνεστε πως ο Ιησούς, ήταν από τα πρώτα... θέματα...
Η πρώτη, σοβαρή καταγραφή του Ιησού στον κινηματογράφο ήρθε πριν από ...108 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 1903 με το «The Passion Play». Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας είναι «La vie et la passion de Jésus Christ». Η ταινία είναι γαλλική, διάρκειας 44 λεπτών και μπορούμε να πούμε πως έχει έναν τόνο... χιουμοριστικής διάθεσης. (Τουλάχιστον οι εντελώς ξεπερασμένες σκηνές με τα εφέ, στις μέρες μας, αυτή την εντύπωση δίνουν...).
Ωστόσο αξιοσημείωτη είναι η διάρκειά της, καθώς τότε ο μέσος όρος των ταινιών διαρκούσε 10-15 λεπτά!

FROM THE MANGER TO THE CROSS (1912)

Ο βουβός κινηματογράφος σε όλο του το μεγαλείο σε αυτή την ταινία διάρκειας 71 λεπτών. Η ταινία τότε κόστισε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 35.000 δολαρίων, δηλαδή στις μέρες μας θα άγγιζε 3.500.00 δολάρια. Η Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου το 1998 έδωσε τίτλο στην ταινία χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική».

The King of Kings (1927)

Η πιο διάσημη ταινία με θέμα τον Ιησού στον Βουβό κινηματογράφο ήταν το έργο του Σεσίλ Ντε Μιλ «Ο Βασιλεύς των βασιλέων». Γυρισμένο στα στούντιο της Αμερικής με διάρκεια 115 λεπτά. Τα εφέ για την εποχή που γυρίστηκε η ταινία ήταν πρωτόγνωρα.

King of Kings (1961)

Αποτυχημένη επανέκδοση του έργου του Σεσίλ Ντε Μιλ από τον Νίκολας Ρέι σε μια ταινία που γυρίστηκε «στη μέση» της χρυσής εποχής στο Hollywood. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι σκηνές των θαυμάτων έχουν έναν αξεπέραστο λυρισμό.
Το φιλμ έχει διάρκεια 167 λεπτά και ο Τζέφρι Χάντ

Keywords
Τυχαία Θέματα