ΤΟ PONY ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Πριν από καμιά 30αριά χρόνια είχαμε ένα αυτοκίνητο ελληνικό: Το Pony! Το σχέδιο ήταν έντονα γωνιώδες – ολίγον πρωτόγονο – και είχε τεχνολογία απλοϊκή. Περιέργως πως, το σχέδιο του Pony δείχνει αναπάντεχα διαχρονικό ακόμα και σήμερα. Και 'μεις δυστυχώς, δεν το βρήκαμε σε 'κανα συρτάρι ελληνικής βιομηχανίας αλλά στο περίπτερο μιας γερμανικής!

Το Pony λοιπόν του 21ου αιώνα είναι πλαστικό, καθόλα γερμανικό κι ενίοτε ηλεκτρικό. Η εταιρεία

που συνέλαβε το σχέδιο δεν είναι καν αυτοκινητοβιομηχανία αλλά μια επιχείρηση συμβούλων που συνέλαβε την ιδέα και προσπάθησε να βρει επενδυτές. Ακόμα τους ψάχνει!

Αυτή είναι η Uniqueco. Μια γερμανική εταιρεία με θράσος που σχεδίασε έναν αλουμινένιο σκελετό και τον έντυσε με ένα πλαστικό αμάξωμα σε δύο εκδοχές: Την πολυμορφική eFROOG και την «τζιπάτη» KITESH. Αμφότερες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το Pony της νέας εποχής αν τελικά μπουν ποτέ στην μαζική παραγωγή.

Πέραν των πολλών και διαφορετικών υπο-εκδόσεων σε καρότσες, το Uniqueco eFROOG είναι και ηλεκτρικό. Από την μια φορά έναν βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρων με 70 ίππους κι από την άλλη, έναν ηλεκτροκινητήρα 20 ίππων με τρεις διαφορετικές εκδοχές σε μπαταρίες – 15, 18 ή 20 kWh. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και με την μικρή μπαταρία, το ηλεκτρικό eFROOG μπορεί να πιάσει τελική ταχύτητα 80 χλμ./ώρα και να προσφέρει αυτονομία έως και 185 χλμ.

Αυτό το οφείλει στο χαμηλό του βάρος – μόλις 550 κιλά – απόρροια της πλαστικής του δομής. Κι όταν ομιλούμε για πλαστικό εννοούμε ενισχυμένο – για να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας – αλλά και ελαστικό, έτσι ώστε τα μικροτρακαρίσματα, να μην αφήνουν ζημιές.

Το eFROOG στην έκδοση pick up με την ανοιχτή καρότσα έχει μήκος 3,536 μ. και πλάτος 1,823 μ. Μπορεί δε να φορτώσει έως και 960 κιλά χωρίς πρόβλημα.

Το Uniqueco KITESH είναι μια άλλη περίπτωση. Θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Wrangler και Defender, είναι 4θέσιο και έχει 4κίνηση. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο ως πολιτικό όχημα όσο κι ως στρατιωτικό.

Κάτω από το καπό υπάρχει ένας common-rail diesel της Opel με 125 ίππους. Παρέα κι ένα 6άρι κιβώτιο, με μετάδοση σε όλους τους τροχούς και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα. Εδώ μπορεί το βάρος να ανεβαίνει λίγο, αλλά... χαλάλι του.

Για τα δύο μοντέλα, η εταιρεία, ψάχνει επενδυτές. Το action plan αναφέρει ένταξη στην μαζική παραγωγή το 2014 με τιμές πώλησης από 17.900 ευρώ για το ηλεκτρικό eFROOG κι από 35.000 ευρώ, για το 4κίνητο KITESH.

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα