Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων των σταλινικών εκκαθαρίσεων

Τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της σταλινικής δικτατορίας, τίμησαν σήμερα εκατοντάδες Μοσχοβίτες, σε τελετή που έγινε μπροστά από τη Λουμπιάνκα, την έδρα της Ρωσική ειδική υπηρεσία «FSB» όπου την εποχή εκείνη στεγαζόταν η μυστική αστυνομία.

Μητέρες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, φοιτητές, ανώνυμοι και επώνυμοι όπως ο ηθοποιός Γιούρι Σολομίν, συμμετείχαν στην τελετή και πρώην αντιφρονούντες και πολιτικοί κρατούμενοι διάβασαν τον κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων

που εκτελέστηκαν. Η λίστα περιλάμβανε ονόματα Ρώσικα, Αρμένικα, Γερμανικά και Εβραϊκά, εργάτες, διανοούμενους και στρατιωτικούς, νοικοκυρές, οδηγούς τραμ και συνταξιούχους, φοιτητές και στελέχη του κόμματος.

Την σκληρότερη διετία των «σταλινικών εκκαθαρίσεων» 1937-1938, εκτελέστηκαν στη Μόσχα πάνω από τριάντα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους ιστορικούς της οργάνωσης.

Ωστόσο, οι οργανώσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν είναι λίγες οι φορές που κατηγορούν τις Ρωσικές αρχές ότι δεν κάνουν όσα θα έπρεπε για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων και παρεμποδίζουν τις έρευνες στα αρχεία εκείνης της περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα