Τι ζήτησε φεύγοντας η τρόικα από την κυβέρνηση

Παρά τα όσα περί του αντιθέτου κυκλοφορούν στην αγορά τις τελευταίες ώρες, η τρόικα των επικεφαλής ελεγκτών δεν άφησε κανένα γραπτό μήνυμα αποχωρώντας την Παρασκευή από την Αθήνα. Κι εννοείται, ούτε εντολές.

Το μόνο που φέρεται να ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι το εξής: μέχρι την επόμενη επίσκεψη της, η οποία χρονικά τοποθετείται για τα μέσα Ιανουαρίου, να έχει ανακοινώσει – και να έχει ξεκινήσει την εφαρμογή – δύο με τρεις εντυπωσιακές

κινήσεις, οι οποίες, ως βασικό στόχο θα έχουν να πείσουν την διεθνή κοινότητα και κυρίως τις αγορές, ότι προτίθεται να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο και δυνατό για να επαναφέρει την χώρα στον δρόμο της εξόδου από την κρίση.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι κινήσεις; Άγνωστο. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι ασμένως θα γίνονταν δεκτές κάποιες πρωτοβουλίες του τύπου της άρσης της μονιμότητας από το δημόσιο. Ήδη, ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και η σχετική συζήτηση στους κόλπους της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει ξεκινήσει.

Άλλωστε, είναι και η μόνη που για πολλούς λόγους θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο, που θα έσπαγε πολλά από τα ταμπού στην Ελλάδα σήμερα. Το θέμα είναι όμως αν θα το κάνει κιόλας. Πάντως, η τρόικα με κάτι τέτοιο θα ήταν ικανοποιημένη έστω κι αν δεν το λέει. Όμως, γραπτή εντολή, με τέτοιες «οδηγίες», μέχρι σήμερα δεν έχει αφήσει.

Ωστόσο, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη να πράξει ότι εμμέσως της ζητήθηκε ή όχι. Και ο χρόνος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τελειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα