Τι εννοεί ο κ. Τόμσεν;

Του Τάσου Ζάχου

Οι εκθέσεις του κ. Τόμσεν για την Ελληνική οικονομία έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον.

Ήταν η δική του έκθεση πριν την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου που επισήμανε αυτό που όλο και περισσότεροι άρχισαν να παραδέχονται. Ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμο και ότι χρειάζεται γενναίο «κούρεμα» για να μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει.

Πράγματι σε αυτή την έκθεση πάτησε και η Ευρωζώνη και αποφάσισε

στην Σύνοδο του Οκτωβρίου, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 50% .

Και την επέβαλλε «εθελοντικά» και στους ιδιώτες που διακρατούν τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή στις τράπεζες και τους ασφαλιστικούς οργανώσιμους.

Όμως η απόφαση από την πράξη απέχουν πολύ...

Η δεύτερη έκθεση

Ο κ. Τόμσεν παρέδωσε ακόμα μια έκθεση 160 σελίδων στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αποφάσισε την Δευτέρα να εγκρίνει την έκτη δόση για την Ελλάδα. Το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης δεν έχει έρθει στην δημοσιότητα ακόμα, όμως βασικά σημεία της έχουν διαρρεύσει.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα εμφανίζεται ανήσυχος για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου και ιδιαίτερα για την έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Συγυρισμένα φέρεται να αναφέρει: «Υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και σχετικά με την έκβαση του PSI. Πρέπει να υπογραμμιστεί όμως ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου αποτελούν απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρέπει οπωσδήποτε οι αποφάσεις αυτές να υλοποιηθούν… Αποτελεί ύψιστη ανάγκη η αυξημένη συμμετοχή των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε η μείωση να αγγίξει το προβλεπόμενο ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Βλέπει «κενό» στις διαπραγματεύσεις

Ουσιαστικά ο κ. Τόμσεν δεν εμφανίζεται καθόλου βέβαιος ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή των τραπεζών στο υπό διαπραγμάτευση PSI. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι συζητήσεις με τους τραπεζίτες είναι σκληρές και «υψηλού ρίσκου» όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών δεν φτάσει σε υψηλά επίπεδα (το ΥΠΟΙΚ προσδοκά πλέον συμμετοχή 100%!) , δεν αποκλείεται να υπάρξει αναγκαστική συμμετοχή των κατόχων των ελληνικών ομολόγων, ενδεχόμενο που έχουν αφήσει ανοιχτό οι Γερμανοί εξαιρετικά και μόνο για την Ελλάδα.

Γιατί οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν κάνουν πίσω όσον αφορά την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χωρών , για να περάσουν πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρωζώνη, αλλά όπως είπε και η Μέρκελ η «Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση». Κοινώς το πειραματόζωο τους...

Αναγκαστική συμμετοχή = ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είναι λοιπόν ανήσυχος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και οι ιδιώτες είναι μακριά από το να συμφωνήσουν ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα