Τι απέγιναν οι «κηπουροί» του Γιώργου Παπανδρέου

Κάποιοι έφυγαν νωρίς, άλλοι ρίχνουν γέφυρες και μερικοί θεωρούνται «τελειωμένοι»

Ο όρος «κηπουρός» δεν είναι νέος στην πολιτική ορολογία. Χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ΄50 στη χώρα μας. Απλά ο κ. Γ. Παπανδρέου επικαιροποίησε τον όρο και αναπαρήγαγε το είδος.

Τα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του είδαμε πολλούς «κηπουρούς» να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης με κύριο εφόδιο την στενή σχέση τους με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Κάποιοι μάλιστα έλεγαν σκωπτικά ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός συμπεριφερόταν σαν να είχε επηρεαστεί από το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη «Ο κήπος με τα αγάλματα». Οι βουλευτές και όσοι είχαν αντίθετη άποψη έπρεπε να κάνουν τα αγάλματα ενώ για τα πάντα θα φρόντιζαν οι… «κηπουροί».

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου δεν πτοήθηκε από την ανοικτή κριτική που του είχε ασκήσει (στις αρχές του περασμένου χρόνου σε συνεδρίαση της ΚΟ ) ο κ. Γιώργος Φλωρίδης με τη φράση: «Δεν μπορείς να κάνεις υπουργό τον κηπουρό σου».

Σήμερα, μετά την κατάρρευση του κ. Παπανδρέου, οι λεγόμενοι «κηπουροί» βρίσκονται κυριολεκτικά σε κενό αέρος!

Αρκετοί από αυτούς απομακρύνθηκαν από τον «κήπο» του κ. Παπανδρέου, άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάθλιψης βλέποντας ζοφερό το μέλλον τους στην πολιτική.

Ας δούμε όμως τα πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου του 2009 όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θριάμβευσε με 43,9% των ψήφων και εξελέγη πρωθυπουργός:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο καθηγητής και στενός συνεργάτης για πολλά χρόνια του κ. Παπανδρέου, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Πολλοί τον θυμούνται από την εποχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός στο παλαιό κτήριο του «Αστέρα» στη συμβολή της βασιλίσσης Σοφίας με την Πανεπιστημίου, πίσω από στοίβες εγγράφων και χαρτών, κάτω από μια εταζέρα με αντίγραφα εκμαγείων…

Προέρχεται από το ΚΚΕ, θεωρητικός και για πολλούς το πιο δυνατό μυαλό που υπήρχε κοντά στον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς ήταν ο εμπνευστής της στρατηγικής αντιμετώπισης του κ. Βενιζέλου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 δίνοντας πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση.

Η στρατηγική αυτή ταύτιζε τον κ. Βενιζέλο με τη διαπλοκή και τα εξωθεσμικά κέντρα που ήθελαν να ελέγξουν και να αλώσουν το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κοτζιάς ήταν ο πρώτος στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου που ήρθε σε σύγκρουση μαζί του και απομακρύνθηκε. Αμέσως μετά τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου του πρότεινε τη θέση του υφυπουργού, στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον κ. Δημήτρη Δρούτσα, με τον οποίο επίσης γνωρίζεται από παλιά.

Ο καθηγητής θεώρησε μειωτική και προσβλητική την πρόταση και διέρρηξε τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώ το Μνημόνιο βοήθησε να δημιουργηθεί ένα αγεφύρωτο χάσμα. Σήμερα ο κ. Κοτζιάς «φλερτάρει» πολιτικά με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Ο εξ απορρήτων συνεργάτης, καθηγητής, μεγαλοδικηγόρος, άνθρωπος ευφυής που συνδέθηκε στενά με τον κ. Γ. Παπανδρέο

Keywords
Τυχαία Θέματα