Τέλος στο θρίλερ ομηρείας στην Αλγερία

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση ομηρείας ξένων υπηκόων από ισλαμιστές αντάρτες στην Αλγερία. Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει από πλευράς της κυβέρνησης και συνεχώς τα δεδομένα αλλάζουν, σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς κρίσεις ομηρείας των τελευταίων δεκαετιών.

Tο κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση του αλγερινού στρατού για την απελευθέρωση των ομήρων στο Άιν Αμένας τερματίστηκε. Σύμφωνα με την πηγή αυτή υπάρχουν θύματα. Ωστόσο το ραδιόφωνο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις

για τον αριθμό και την εθνικότητά τους.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για 6 ξένους ομήρους και 8 από τους απαγωγείς νεκρούς ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ANI της Μαυριτανίας - το οποίο διατηρεί επικοινωνία με τους απαγωγείς - κάνει λόγο για 34 ομήρους και 14 απαγωγείς νεκρούς από την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας.

Σύμφωνα με το αλγερινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS, ο αλγερινός στρατός απελευθέρωσε 600 Αλγερινούς ομήρους , κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε νωρίτερα κατά των ενόπλων ισλαμιστών.

Λίγο νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI μετέδωσε επικαλούμενο εκπρόσωπο των απαγωγέων ότι οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Άιν Αμένας.

"Μαχητικά αεροσκάφη και χερσαίες μονάδες ξεκίνησαν μια απόπειρα να πάρουν δια της βίας τον έλεγχο των εγκαταστάσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος των απαγωγέων. Το ANI πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος των απαγωγέων απείλησε ότι οι απαγωγείς θα σκοτώσουν τους υπόλοιπους ομήρους αν πλησιάσει ο αλγερινός στρατός. Εκπρόσωπος των ισλαμιστών δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι απαγωγείς προσπαθούσαν "να μεταφέρουν μερικούς από τους ομήρους σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία με οχήματα" όταν η αλγερινές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν με αεροσκάφη, "σκοτώνοντας ταυτοχρόνως ομήρους και απαγωγείς".

Δύο Αμερικανοί, τρεις Βέλγοι, ένας Ιάπωνας και ένας Βρετανός παραμένουν όμηροι της οργάνωσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το αλγερινό πρακτορείο APS, τέσσερις ξένοι όμηροι απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις.Πρόκειται για δύο Βρετανούς, έναν Κενυάτη και έναν Γάλλο αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκε και ένας Ιρλανδός όμηρος.

Πηγή της αλγερινής ασφάλειας πάντως δήώσε ότι είκοσι πέντε ξένοι όμηροι, μεταξύ των οποίων δύο Ιάπωνες, διέφυγαν από τις εγκαταστάσεις όπου κρατούνταν.

Οι απαγωγείς ζητούν σε ανακοίνωσή τους να σταματήσει η επίθεση στο Μαλί."Ανακοινώνουμε ότι επιτύχαμε μια μεγάλου μεγέθους επίθεση σε αντίδραση στην σταυροφορία που πραγματοποιούν οι γαλλικές δυνάμεις στο Μαλί", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης "Υπογράφοντες με αίμα".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για την πιθανότητα να υπάρχουν και Γάλλοι μεταξύ των ομήρων και ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αλγερινή κυβέρνηση .

Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Αλγερία, καθώς μεταξύ των ομήρων της Αλ Κάιντα βρίσκονται και επτά Αμερικανοί υπήκοοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα