Τέλη Οκτωβρίου η εφαρμογή των νέων μέτρων

Μεγάλες εκπλήξεις φαίνεται πως θα επιφυλάσσει η τελική σύνθεση του πακέτου μέτρων, στο οποίο καταλήγουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Ήδη, η Τρόικα έχει ενημερωθεί επισήμως για τους βασικούς άξονες των μέτρων,οι οποίοι αναμένεται να προβλέπουν:

- Περικοπές 10,5 δισ. από κρατικές δαπάνες, αντί για 11,5 δισ. που απαιτούσε το Μεσοπρόθεσμο.

- Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα

φτάσουν στα 6,5 δισ. και όχι στα 7,5. Άλλα 4 δισ. θα βρεθούν από «ήπια» μέτρα εξοικονόμησης δαπανών στο δημόσιο όπως συγχωνεύσεις φορέων, νοσοκομείων κλπ

- Το φορολογικό «πακέτο» θα φτάνει στα 3 δισ. αντί για 2 που σχεδιαζόταν. Εξ αυτών το 1,5 δισ. θα επιβαρύνει αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες εν γένει. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα βρεθεί από αυξήσεις αμέσων και εμμέσων φόρων, φόρους στα ακίνητα κ.α

Πάντως, σε επιμέρους ζητήματα φαίνεται ότι παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι καθώς καθημερινό είναι το φαινόμενο των αντιφατικών πληροφοριών από την Κυβέρνηση.

Τρανταχτό παράδειγμα που είδαμε την εβδομάδα που πέρασε αποτελούν οι συντάξεις του ΟΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαναφέρονται οι περικοπές συντάξεων του ΟΓΑ, κάτι που από το οικονομικό επιτελείο απορρίπτεται κατηγορηματικά.

Το εξειδικευμένο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά, εκτός της έγκρισης του πακέτου των μέτρων, να πάρει έγκριση για την επόμενη δόση, ένα αναπτυξιακό πακέτο καθώς και ένα κοινωνικό πακέτο.

Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, μετά τις 20 Οκτωβρίου θα κατατεθεί ένας εφαρμοστικός νόμος εκτός προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα αλλά και αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα.

Πάντως, ο προβληματισμός δεν λείπει αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν αυτό το πακέτο μέτρων ως «το τελευταίο χαρτί της χώρας».

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξουν στην «εσωτερική κατανομή» των μέτρων, δηλαδή σε ποιους πολίτες θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος ανά κατηγορία δημοσιονομικού μέτρου.

Αναλυτικά τα μέτρα

Συντάξεις

Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις

Δώρα συνταξιούχων: Καταργούνται εκτός του ΟΓΑ

Συντάξεις ΟΓΑ: Μειώνονται κατά 30 ευρώ

Εφάπαξ: Μειώνονται κατά 20-30% σε 22 Ταμεία. Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια….

Όρια ηλικίας: Αυξάνεται το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65.

Έτη ασφάλισης: Αυξάνονται στα 20 από τα 15 έτη που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση.

Συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων: Πλαφόν στα 720 ευρώ.

Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Μειώνονται λόγω της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων.

Συντάξεις ενστόλων: Μείωσης λόγω κατάργηση της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής

Φορολογία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ενιαίος συντελεστ

Keywords
Τυχαία Θέματα