Τα 80 δισ. ευρώ ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έθεσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για το «καυτό» ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, το οποίο πήρε αναβολή, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.


Ο πρωθυπουργός ζήτησε μια τελική πρόταση που θα περιέχεται σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί, το αργότερο έως τις 10-12 Ιανουαρίου.

"Εάν δεν ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έως τα μέσα του Ιανουαρίου, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στις διαβουλεύσεις

με την τρόικα, που συνδέονται και με την αξιολόγηση της δημοσιονομικής προοπτικής της χώρας, αλλά και με την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Διότι τα προβλήματα των επικουρικών ταμείων δεν είναι μόνο ταμειακά, αλλά αντανακλούν και χαρακτηριστικά αυτών των ταμείων και επομένως απαιτούν θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές" τόνισε χαρακτηριστικά ο Παπαδήμος.

Για μεταρρυθμίσεις, νέο σχέδιο διάσωσης:

"Θα ήθελα να επισημάνω ότι στις επόμενες εβδομάδες, τις κρίσιμες τρεις εβδομάδες που έπονται, πρέπει να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είτε αυτές που εκκρεμούν εν μέρει ή νέες που απαιτούνται, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα και ειδικότερα να έχουμε αποτελεσματικές διαβουλεύσεις με την τρόικα στα μέσα του Ιανουαρίου, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος για τα επόμενα χρόνια"

"Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι καθοριστικό, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, η οποία τον Μάρτιο αφορά τεράστια ποσά. Αφορά ένα ποσό που προσεγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. Δηλαδή είναι περίπου δεκαπλάσιο του ποσού χρηματοδότησης που εδόθη τον Δεκέμβριο. Διότι αφορά όχι μόνο τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν , αλλά επιπλέον αφορά τη χρηματοδότηση του PSI, καθώς και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και άλλα λιγότερο σημαντικά θέματα".

Keywords
Τυχαία Θέματα