ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στον ΥΠΟΙΚ για το λάθος του ΔΝΤ

14:58 8/2/2013 - Πηγή: NewsBomb

Eρώτηση στον υπουργό Οικονομικών για το λάθος του ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Ανεξάρτητα αν πρόκειτα για «λάθος» ή σκοπιμότητα, γεγονός είναι ότι τα προγράμματα υποεκτίμησαν το μέγεθος της ύφεσης, της ανεργίας,

της παραγωγικής και κοινωνικής καταστροφής που επέφεραν η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και η βάναυση λιτότητα, σημειώνουν και απευθύνουν στον κ. Στουρνάρα τα ακόλουθα ερωτήματα:

Σε ποιες ενέργειες προέβη το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου το ΔΝΤ να υιοθετήσει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή ο οποίος ήταν πιο κοντά στις εκτιμήσεις του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών;Σε ποιες ενέργειες προέβη το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου το πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής να υιοθετήσει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή αντίστοιχο με τις εκτιμήσεις του ίδιου του υπουργείου (2011);Γιατί, ακόμη και το 2012, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χρησιμοποιεί δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που τόσο το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το ΔΝΤ έχουν διαπιστώσει ότι είναι λανθασμένος;Η τιμή του πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Οικονομικών έχει μεταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2012; Εάν ναι, ποια ήταν η χρονική στιγμή κατά την οποία επήλθε η μεταβολή αυτή και ποιο το σκεπτικό βάσει του οποίου τεκμηριώνεται μια τέτοια μεταβολή;

«Παραπλανητικά καθησυχαστικός ο κ. Στουρνάρας»

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών παραπλανητική αισιοδοξία για το ζήτημα της ανατίμησης του ευρώ και των συνεπειών του για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε παραπλανητικά καθησυχαστικός για την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών, που επηρεάζουν με άμεσο τρόπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η αισιοδοξία, διευκρινίζεται, είναι παραπλανητική επειδή υποδηλώνεται ότι η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν επηρεάζει τις εξαγωγές επειδή τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες εξάγονται εντός ευρωζώνης. Ωστόσο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Eurostat) στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατευθύνεται το 54% των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών (το 36% στα μέλη της Νομισματικής Ένωσης) και το υπόλοιπο 46% σε τρίτες χώρες.

Η απλοϊκή ανάλυση του υπουργού, σημειωνει ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει αυτά που λέγονταν και γράφονταν το 2008 περί ισχυρού ελληνικού τραπεζικού συστήματος, «που δεν έχει επηρεαστεί από την τραπεζική κρίση σε σχέση με άλλες χώρες» σύμφωνα με δήλωση του τότε προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

Πλέον, καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, οι καταστροφικές συνέπειες των αδιέξοδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που στη χώρα μας «επάξια» εκπροσωπούνται από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, γίνονται αισθητές σε όλη την Ευρώπη και μόνο η ανατροπή τους μπορεί να αποτελέσει τη στερεή βάση για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική ευημερία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα