Συρία: Οι πρόσφυγες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια

Η διεθνής βοήθεια αφ' εαυτής δεν επαρκεί για να τερματίσει τα δεινά των τουλάχιστον 9 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, καθώς η χώρα τους εισήλθε στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά εμφυλίου πολέμου, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βάλερι Έιμος.


«Αυτό που χρειαζόμαστε κυρίως είναι μια πολιτική λύση στην κρίση αυτή», είπε η Έιμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). «Για όσο μεγαλύτερο

χρονικό διάστημα συνεχίζεται η κρίση, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν ανάγκη από βοήθεια και υποστήριξη».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται πλέον ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ομάδων ανταρτών έχει αναγκάσει τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η διανομή βοήθειας σε ορισμένες περιοχές της χώρας αποτελεί περίπλοκη υπόθεση αφού από τη μία η κυβέρνηση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και από την άλλη γιατί πολλοί πολίτες παραμένουν υπό πολιορκία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν σχεδόν 180.000 άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές της Συρίας υπό πολιορκία από την ίδια τους την κυβέρνηση», δήλωσε η Έιμος.

Η σκόπιμη στοχοθέτηση αμάχων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Οι ερευνητές του ΟΗΕ κυκλοφόρησε την Τρίτη έναν εμπιστευτικό κατάλογο με τα ονόματα υπόπτων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται ονόματα τόσο από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας όσο και από οργανώσεις ανταρτών.

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να προστατεύει τους πολίτες. Ωστόσο, η ευθύνη αυτή δεν ανήκει μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλες της εμπόλεμες πλευρές», επισήμανε η Έιμος αναφερόμενη σε 40.000 πολίτες υπό πολιορκία από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Η Έιμος είπε επίσης, ότι υπάρχουν ορισμένα καλά νέα, όπως ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, λεπτομέρειες για το οποίο πρόκειται να δημοσιευτούν στις 24 Μαρτίου.

Παρόλα αυτά, η κρίση στη Συρία ώθησε το γραφείο της να κάνει έκκληση για τη χορήγηση 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια από δωρήτριες χώρες– κάτι δύσκολο να επιτευχθεί επειδή υπάρχουν πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν εντεινόμενες κρίσεις και έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Μέχρι στιγμής, έχει καλυφθεί μόλις το 13% του ποσού που ζήτησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα