Συρία: Οι «100» που θα αναλάβουν την καταστροφή των χημικών όπλων

Η αποστολή καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος θα ανατεθεί σε εκατονταμελή ομάδα, η οποία θα φέρει εις πέρας μία επιχείρηση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, αναφέρει σε εισήγησή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, μία ημέρα μετά την έναρξη της επιχείρησης.


Ο γενικός γραμματέας προτείνει τη σύσταση κοινής αποστολής του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, με επιχειρησιακή

βάση στη Δαμασκό και βάση υποστήριξης στην Κύπρο με επικεφαλής έναν ειδικό συντονιστή. Αποστολή της θα είναι να φέρει εις πέρας μία επιχείρηση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας προειδοποιώντας για τους κινδύνους που διατρέχουν τα μέλη της αποστολής: "Η αποστολή θα πρέπει να διασχίσει τις γραμμές του μετώπου και σε ορισμένες περιπτώσεις να εισέλθει σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων που είναι αντίθετες με αυτήν την κοινή επιχείρηση".

Τα προς καταστροφήν χημικά όπλα -περί τους 1.000 τόννους- είναι δύσκολα στον χειρισμό, επικίνδυνα στη μεταφορά και επικίνδυνα στην καταστροφή τους", σύμφωνα με την εισήγηση του Μπαν Κι-μουν, που προβλέπει την καταστροφή σε τρεις φάσεις του συριακού χημικού οπλοστασίου μέχρι τον Ιούνιο 2014.

Η πρώτη ομάδα από είκοσι ειδικούς του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων που βρίσκεται από την 1η Οκτωβρίου στη Συρία και επιτήρησε την Κυριακή την καταστροφή από σύρους ειδικούς των πρώτων κεφαλών πυραύλων, βομβών και εξοπλισμού.
Η πρώτη αυτή επιχείρηση καταστροφής , καθώς και η συνεργασία του καθεστώτος της Δαμασκού, χαιρετίσθηκε τόσο από τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού προβλέπεται από την απόφαση 2118 της 27ης Σεπτεμβρίου, την πρώτη απόφαση του ΟΗΕ για την συριακή σύρραξη, που εγκρίθηκε χάρη σε αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τον χημικό αφοπλισμό του συριακού καθεστώτος.

Παράλληλα, και ενώ επί του πεδίου των εχθροπραξιών οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους, η διεθνής κοινότητα , με επικεφαλής τη σύμμαχο της Δαμασκού Ρωσία και τις ΗΠΑ, επιμένει στις προσπάθειες για τη σύγκληση στα μέσα Νοεμβρίου διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, της διάσκεψης Γενεύη 2, για τον τερματισμό μίας σύρραξης που ξεκίνησε
τον Μάρτιο 2011 και έχει οδηγήσει στον θάνατο 115.000 και στην έξοδο εκατομμύρια ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα