Συρία: Ο ΟΗΕ θέλει «αξιόπιστες» διαπραγματευτικές ομάδες στη διάσκεψη

«Αξιόπιστες» διαπραγματευτικές ομάδες σε ενδεχόμενη νέα διάσκεψη για τη Συρία θέλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Ελίασον.

Αναφερόμενος σε μια πιθανή επόμενη σύνοδο για τη Συρία στη Γενεύη, υποστήριξε πως θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο εάν η κυβέρνηση και οι αντάρτες στείλουν «αξιόπιστες» διαπραγματευτικές ομάδες, ενώ προσέθεσε πως «πρέπει να υπάρχουν

δυο αξιόπιστες αντιπροσωπείες για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις».

«Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Είμαστε σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που εμπλέκονται. Όμως πραγματικά ελπίζουμε ότι η συνάντηση θα λάβει χώρα, και γρήγορα», σημείωσε ο Ελίασον. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ εξακολουθεί να ελπίζει να πραγματοποιηθεί η σύνοδος τον Ιούνιο.

Στο Παρίσι διπλωματικές πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει ανακοινώσει τα ονόματα πέντε αξιωματούχων της κυβέρνησής του που θα συμμετάσχουν στις υπό διεθνή αιγίδα ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συριακή αντιπολίτευση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Ουάελ αλ Χάλκι και αρκετούς νέους αξιωματούχους. Σύμφωνα με άλλο διπλωμάτη της ΕΕ, η συριακή αντιπολίτευση έχει ήδη απορρίψει ένα μέρος των αξιωματούχων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επειδή δεν διαθέτουν το απαιτούμενο κύρος.

Οι πηγές της ΕΕ, δήλωσαν ότι ο Άσαντ στις αρχές Μαρτίου κυκλοφόρησε μια λίστα με ονόματα για τις πιθανές συνομιλίες, που περιελάμβανε τον Αλ Χάλκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάντρι Τζαμίλ, τον υπουργό Πληροφοριών Ομράν Ζόαμπι, τον υπουργό Εθνικής Συμφιλίωσης Άλι Χαϊντάρ και τον Γιόζεφ Σβέιντ, υπουργό επιφορτισμένο με την επίβλεψη των υποθέσεων της Ερυθράς Ημισελήνου. Η πηγή είπε ότι ο Άσαντ έχει από τότε επιβεβαιώσει στη Ρωσία ότι αυτοί είναι οι αξιωματούχοι που θέλει να στείλει στις διαπραγματεύσεις που Μόσχα και Ουάσιγκτον προσπαθούν να οργανώσουν για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει το θάνατο 80.000 ανθρώπων.

«Ο κατάλογος είναι πιθανό να αλλάξει», δήλωσε ο πρώτος διπλωμάτης προσθέτοντας ότι κάθε αξιωματούχος που θα σταλεί στη σύνοδο θα πρέπει να έχει επαρκές κύρος για να διαπραγματευτεί σωστά. Ο δεύτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας έχει ήδη θεωρήσει μερικά από τα ονόματα απαράδεκτα, χωρίς όπως να πει ποια.

Στο μεταξύ στη Μαδρίτη ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης, απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια μεταβατική κυβέρνηση υπό αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να «λογοδοτήσει» για την αιματοχυσία, δήλωσε η κύρια οργάνωση της αντιπολίτευσης της Συρίας, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στην Μαδρίτη. Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χώσε Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο έχει προγραμματίσει πάντως να συναντηθεί με τον παραιτηθέντα ηγέτη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Άχμεντ Μόαζ αλ Χατίμπ, επικαλούμενος την ασθενή διεθνή υποστήριξη προς την αντιπολίτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα