Συνθήκες απαξίωσης στο χρηματιστήριο

14:59 8/5/2012 - Πηγή: NewsBomb

Το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της αγοράς.

Μολονότι εν πολλοίς οι εξελίξεις φαίνονταν να έχουν προεξοφληθεί, το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) δείχνει αιφνιδιασμένο από τις εξελίξεις, ενώ το μάρμαρο για μια ακόμα φορά πληρώνουν οι τράπεζες.

Οι μετοχές τους, ακόμα και των πιο μεγάλων

και των πιο ισχυρών, το τελευταίο διήμερο καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες και του 20%, δημιουργώντας κατ αυτόν τον τρόπο συνθήκες απαξίωσης. Όχι μόνο των δικών τους κεφαλαιοποιήσεων, αλλά του συνόλου της κεφαλαιαφοράς. Κι αυτό γιατί, καλώς ή κακώς, τα πιστωτικά ιδρύματα ήταν και παραμένουν η λεγόμενη «ατμομηχανή» του Χ.Α.

Όλοι πλέον οι έχοντες άμεση ή έμμεση σχέση με την πορεία της αγοράς αφήνουν ξεκάθαρο ανοικτό το ενδεχόμενο καταγραφής κι άλλου χαμηλού, για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες. Όπως συμβαίνει άλλωστε με το σύνολο των δεικτοβαρών μετοχών του Χ.Α. και όχι μόνο του τραπεζικού.

Το πιθανότερο είναι πως όσο διαρκεί η πολιτική ρευστότητα, με την αδυναμία συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος, από τα τρία κόμματα που λαμβάνουν τη σχετική διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο το Χ.Α. θα βουλιάζει, έστω κι αν κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονται κάποιες προσπάθειες ανάκαμψης. Στην πορεία, αυτές οι τελευταίες αποδεικνύονται απλές ...παρενθέσεις.

Άγνωστο προς το παρόν παραμένει από που προέρχονται κυρίως οι εντολές πώλησης, που πιέζουν τους δείκτες. Αν και με τη σημερινή διάρθρωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων (Έλληνες - Ξένοι επενδυτές), η απάντηση είναι σχετικά εύκολη (Ξένοι), αλλά και σχετικά αδιάφορη. Για ευνόητους λόγους, πλέον.

Keywords
Τυχαία Θέματα