Συνελήφθη ο Χασάπης του Ιράν

20:29 5/2/2013 - Πηγή: NewsBomb

Ο πρώην εισαγγελέας της Τεχεράνης, Σάιντ Μορταζαβί και στενός συνεργάτης του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, συνελήφθη σήμερα και οδηγήθηκε στην φυλακή, όπως ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μορταζαβί έλαβε το παρατσούκλι "Χασάπης" για την συμμετοχή του στην καταστολή των αντικυβερνητικών

διαδηλώσεων το 2009 και για την τάση του να βασανίζει τους κρατούμενους.

Το 2010 ο ΟΗΕ είχε επιβάλλει κυρώσεις στον 45χρονο αξιωματούχο ενώ ο ίδιος και αρκετοί συνεργάτες τους είχαν κατηγορηθεί από την Ουάσιγκτον για "διαρκείς και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars , η σύλληψη του "πιθανώς" έχει σχέση με τις καταγγελίες για βασανιστήρια και τους θανάτους των κρατουμένων, μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές 2009.

Μέχρι τον Ιανουάριο, ο Μορταζαβί ήταν επικεφαλής του ταμείου κοινωνικής πρόνοιας . Ύστερα από πιέσεις του Κοινοβουλίου στον Αχμαντινετζάντ- καθαιρέθηκε πριν ένα μήνα αλλά επαναπροσλήφθηκε από τον Ιρανό πρόεδρο. Για αυτούς, τους λόγους, αναλυτές αναφέρουν ότι η σύλληψη του είναι αποτέλεσμα της διαμάχης του Αχμαντινετζάντ με την πλειοψηφία της Βουλής που αμφισβητεί την εξουσία του τα τελευταία 4 χρόνια.

Η Διοίκηση του πρόεδρου του Ιράν αντέδρασε στη σύλληψη του Μορταζαβί, δηλώνοντας, ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί μια άσχημη έκφανση του πολιτικού αγώνα, γεγονός το οποίο από μόνο του απαιτεί την διεξαγωγή έρευνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα