Στο ναδίρ οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ

Οι καυγάδες στα υπουργικά συμβούλια, οι εκατέρωθεν βολές και το άγχος των πρόωρων εκλογών.

Οι καυγάδες μεταξύ των υπουργών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και εκείνων που εκλέγονται με την σημαία του ΛΑΟΣ έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν πια σε βασικά νομοσχέδια που προωθούνται, όπως αυτό για θέματα δικαιοσύνης ή το άλλο για τα κλειστά επαγγέλματα,

επομένως τα θεμέλια της κυβέρνησης έχουν αρχίσει… να τρίζουν.

Οι δύο πλευρές όμως αλλιώς ξεκίνησαν. Ήταν την άνοιξη του 2010 όταν τα δύο αυτά κόμματα συμφώνησαν να ψηφίσουν το πρώτο μνημόνιο μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να βάλει την Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης της Τρόικας.

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης στήριξε την απόφαση του ΠΑΣΟΚ με το σκεπτικό ότι η χώρα είχε ανάγκη τα 110 δισεκατομμύρια, χωρίς όμως να έχει προβλέψει, ούτε την παταγώδη αποτυχία του προγράμματος εξυγίανσης, αλλά ούτε την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Τα δύο χρόνια πέρασαν με μια χαλαρή αντιπολίτευση από πλευράς του ΛΑΟΣ και με τακτικές που πρόδιδαν έστω και έμμεσα στήριξη στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας, ύστερα από την πρωτοφανή κρίση στην οποία περιέπεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε από την πρώτη στιγμή «παρών», κάτι που ικανοποίησε το ΠΑΣΟΚ και το προεδρικό περιβάλλον.

Χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα παρά μόνο όταν σχεδόν απαίτησε την πρωθυπουργοποίηση του κ. Λουκά Παπαδήμου, ο ΛΑΟΣ μπήκε στην κυβέρνηση καταφέρνοντας να πάρει ένα υπουργείο με επικεφαλής τον κ. Μάκη Βορίδη.

Στα υπουργικά συμβούλια άρχισαν τα «μαχαιρώματα». Η πτώση και τον δύο κομμάτων (περισσότερο βέβαια του ΠΑΣΟΚ) προκάλεσε το άγχος στις δύο πλευρές να ξεχωρίσουν μεταξύ τους. Έτσι από φίλοι αγαπημένοι έχουν τελευταία καταλήξει να προβάλλουν την εικόνα των «ιδεολογικών» διαφορών σε θέματα ήσσονος σημασία, που όμως επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία βασικών νομοσχεδίων.

Έτσι ο χρόνος που θα εκδίδεται ένα διαζύγιο ξαφνικά πήρε την μορφή κεντρικού πολιτικού θέματος, ενώ στην πραγματικότητα όλοι παραδέχονται παρασκηνιακά ότι αποτελεί μόνο μια αφορμή για «καυγάδες».

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα πληθαίνουν αυτά τα φαινόμενα και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα φτάσει το θέατρο του παραλόγου που έχουν αποφασίσει να παίξουν οι αγχωμένοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και οι διψασμένοι για εξουσία συνάδελφοί τους του ΛΑΟΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα