Στο χάος η Στοκχόλμη

Τουλάχιστον δύο σχολεία, δεκάδες αυτοκίνητα και πολλά κτήρια έχουν πυρποληθεί τις τελευταίες νύχτες στη Στοκχόλμη, καθώς τα βίαια επεισόδια νεαρών διαδηλωτών από τα φτωχά προάστια όπου διαμένουν κυρίως μετανάστες δεν λένε να κοπάσουν.

Πρόκειται για πρωτοφανούς κλίμακας επεισόδια στη σουηδική πρωτεύουσα, τα οποία εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσο η Σουηδία έχει επιτύχει να ενσωματώσει τους προερχόμενους από

ξένες χώρες πολίτες της, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 15% του πληθυσμού.

Η αστυνομία της Στοκχόλμης ζήτησε ενισχύσεις μετά την πέμπτη συνεχόμενη νύχτα ταραχών, από άλλες περιοχές για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επεισοδίων, αλλά και να τηρήσουν την τάξη στους προγραμματισμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες και στο γάμο της πριγκίπισσας Μαντλέν, τρίτης στη σειρά διαδοχής στο σουηδικό θρόνο, στις 8 Ιουνίου.

Οι ταραχές ανάγκασαν την πρεσβεία των ΗΠΑ να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πολίτες αυτή την εβδομάδα να αποφεύγουν τις περιοχές, όπου σημειώνονται επεισόδια.

Τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών πυροδότησε ο θάνατος στο Χούσμπι, το επίκεντρο των ταραχών, ενός 69χρονου από πυρά αστυνομικών.

Μία πρόσφατη κυβερνητική έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των νέων, ηλικίας 16 με 29 ετών, σε μερικές από τις πιο φτωχές συνοικίες των μεγάλων σουηδικών πόλεων, δεν σπουδάζουν και δεν εργάζονται.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Σουηδία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρότι η απόλυτη φτώχεια δεν είναι συχνό φαινόμενο στη χώρα αυτή.

Διαβάστε επίσης:

«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στη Στοκχόλμη

Συνεχίστηκαν για πέμπτη νύχτα τα επεισόδια σε προάστιο της Στοκχόλμης

Keywords
Τυχαία Θέματα