Στα χαρακώματα κυβέρνηση –ΟΛΜΕ με φόβο επιστράτευσης στις Πανελλήνιες

Το ήδη εκρηκτικό κλίμα πυροδότησε η απόφαση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ οι οποίοι ανακοίνωσαν πως θα προκηρύξουν 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα προτείνουν στον κλάδο των καθηγητών πενθήμερη απεργία

από τη Δευτέρα 20 έως την Παρασκευή 24 Μαΐου, αγνοώντας τις συνέπειες για χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους.

«Η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά, χωρίς ούτε μία ημέρα καθυστέρησης» διεμήνυσε, από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας.

Απαντώντας δε, σε αιτήματα που διατυπώθηκαν για συνέχιση του διαλόγου, πηγές από το υπουργείο ανέφεραν πως «σε αυτή τη φάση, ο διάλογος, τον οποίο κάποιοι επικαλούνται, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρατείνει την αγωνία των μαθητών».

Από το Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, τονίζονταν ρητά ότι υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να διενεργηθούν απρόσκοπτα οι πανελλαδικές εξετάσεις, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών.

Πως αντέδρασαν τα κόμματα στην απόφαση της ΟΛΜΕ
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε μεταξύ των κομμάτων η πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της για απεργία κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει την απόφαση το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την ΟΛΜΕ να την ανακαλέσει «Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, η οποία καλεί την ηγεσία της ΟΛΜΕ «να επανεξετάσει τη στάση της».

«Μόνο θλίψη προκαλεί ο εκβιασμός που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους χιλιάδες μαθητές των Πανελληνίων εξετάσεων και τις οικογένειές τους» αναφέρει το γραφείο Τύπου της ΝΔ σημειώνοντας ότι «Με αδίστακτο τρόπο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποκινούν την ομηρία των μαθητών και δεν διστάζουν να εκστομίσουν φράσεις όπως "για μας πρώτα είναι ο εκπαιδευτικός και μετά ο μαθητής"».

Για μας, αναφέρει το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος «προτεραιότητα είναι η ίδια η κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους!» Σε δήλωσή της, η τομεάρχης Παιδείας των ΑΝΕΛ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «Με την επιμονή της και την αδιαλλαξία της, η τρικομματική Κυβέρνηση επιβάλλει δικτατορικά το «Διαίρει και Βασίλευε» στην κοινωνία, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της. Όπως σημειώνει, (η κυβέρνηση) «Δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων και εκμεταλλεύεται τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων, εμφανίζοντας κακούς και αντι-παιδαγωγούς τους εκπαιδευτικούς που μοχθούν καθημερινά για αυτά τα παιδιά, αλλά διεκδικούν παράλληλα και την αξιοπρέπειά τους ως λειτουργοί της Μέσης Εκπαίδευσης».

Ερωτηματικά εγείρει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Παρά την αρχική διάθεση υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη απεργία της ΟΛΜΕ εν μέσω πανελλαδικών, όπως είχε εκφραστεί από τον υπεύθυνο Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κουράκη, ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος σε μια τέτοια εξέλιξη.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τους εκπαιδευτικούς σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι προσεχτικοί στον τρόπο αντίδρασής τους, σε μια τέτοια περίοδο αυξημένης ευαισθησίας για μαθητές και γονείς. Από την κριτική Σκουρλέτη, βέβαια, δεν ξέφυγαν και οι κυβερνητικοί χειρισμοί: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όμως η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει το θέμα αυτό εν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων εφόσον ξέρει τη στάση των καθηγητών. Με αυτό το τρόπο δείχνει πως θέλει να σπάσει τα ταμπού. Αυτό το κάνουν περισσότερο για να τσακίσουν τη στάση των καθηγητών. Δεν τους ενδιαφέρει το γενικότερο πρόβλημα της παιδείας» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως μέσα στην ημέρα θα υπάρξει μια εφ" όλης της ύλης ενημέρωση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα.

Απειλεί με επιστράτευση η κυβέρνηση
Αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα δηλώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστράτευση των καθηγητών. Για τον πρωθυπουργό αυτό που προέχει είναι η ηρεμία των μαθητών και των οικογενειών τους και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και σε αυτή τη λογική, για να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και επικρατήσει αβεβαιότητα αποφασίστηκε η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του και είναι σε συνεχή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο.

Ξέσπασε σε λυγμούς ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ
Το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου κλήθηκε να συνομιλήσει με μαθήτριες οι οποίες εξέφρασαν την αγωνία τους για την τροπή που παίρνει η κατάσταση και τότε εκείνος λύγισε και είπε.

«Δεν είχαμε ποτέ σκοπό να κάνουμε οτιδήποτε στις πανελλαδικές, όπως δεν κάναμε τα τελευταία 23 χρόνια. Μην ακούτε τα ψέματα που λένε ότι ζητάμε αυξήσεις ή ότι μας ενοχλούν οι δύο ώρες παραπάνω. Να ξέρετε ότι πολλοί από τους καθηγητές σας, του χρόνου δεν θα είναι στο σχολείο. Θα τους στείλουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα», είπε στις μαθήτριες εμφανώς συγκινημένος ο κ. Παπαχρήστος.

«Είναι δυσβάσταχτο το κόστος που υφιστάμεθα ως εκπαιδευτικοί, εξαιτίας της αναλγησίας του υπουργείου Παιδείας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Διαβάστε επίσης: «Εμφύλιος» στην παιδεία με φόντο τις Πανελλαδικές

Keywords
Τυχαία Θέματα