Σπεύδουν στα Ειρηνοδικεία για ρύθμιση χρεών

Της Μαρίας Πιλάτου

Βαθιά «ανάσα » σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες προσφέρει ο «Νόμος περί Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων». Συγκεκριμένα οι τράπεζες είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν και να συνεργαστούν με τους πελάτες τους που επιθυμούν να ενταχθούν στο νόμο αυτό.


Οι δανειολήπτες λοιπόν που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο

της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής με σκοπό να ρυθμιστούν τα χρέη του.

Τί προβλέπει ο Νόμος

Ο νόμος απευθύνεται αποκλειστικά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να εξοφλήσουν τα χρέη τους και για την προστασία των καταναλωτών το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία.

Ένταξη δανειοληπτών στις Ρυθμίσεις του Νόμου-Διαδικασία Ρύθμισης

Η διαδικασία που απαιτείται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αναλυτικά έχει ως εξής:

Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες με εξαίρεση τους εμπόρους, που αποδεδειγμένα δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών περιλαμβάνει 4 φάσεις

Α' φάση, Εξωδικαστικός συμβιβασμός:

Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει.

Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.


Β' Φάση, Αίτηση στο Ειρηνοδικείο:

Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης με ασφαλιστικά μέτρα.

Γ' Φάση, Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου:

Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον σ

Keywords
Τυχαία Θέματα