«Σπέρνει» εγκεφαλικά και εμφράγματα η κρίση

Βαριά αποδεικνύεται πως πέφτει η σκιά της κρίσης πάνω στους Έλληνες, αφού φαίνεται πως μετατρέπεται σε μείζονα παράγοντα κινδύνου για…

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ΕΛΙΚΑΡ και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 58.000 άτομα, η αυξημένη χοληστερίνη παραμένει άλυτο πρόβλημα της υγείας του πληθυσμού.

Μόνο ένας στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της φαρμακευτικής (υπολιπιδαιμικής) αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία, ενώ το 53% εξ αυτών προβληματίζεται πολύ για το κόστος της θεραπείας.

Ειδικότερα, το 44,6% δηλώνει ότι το κόστος είναι μεγάλο και ποσοστό 8%

των ασθενών ότι είναι δυσβάσταχτο.

Μάλιστα, το 12,9% των ασθενών δηλώνει ότι εγκατέλειψε τη φαρμακευτική αγωγή λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Από την πλευρά τους, την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η οικονομική κρίση στερεί στους ασθενείς το αυτονόητο, τη θεραπεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα των Ελλήνων.

Μάλιστα, βασιζόμενοι σε παραδείγματα όπως της Αργεντινής, όπου την εποχή της μεγάλης κρίσης η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα στα καρδιαγγειακά νοσήματα εκτινάχθηκε από το 2,9% στο 6,9% για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και από 11% σε 16% για την καρδιακή ανεπάρκεια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η ασθένεια έχει μετατραπεί σε μια από τις κυριότερες αιτίες αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και τη συχνότερη αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο για καρδιαγγειακούς λόγους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή.

Συγκεκριμένα, από 38% που ήταν το 2011 ανήλθε σε 55% το 2012 και εκτινάχθηκε στο 70% το 2013.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο, η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του μεγάλου όγκου ανασφάλιστων, οι οποίοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι «η έκταση του ανασφάλιστου πληθυσμού είναι τρομακτική και μοναδική μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πλέον είναι φανερό και πρωτοφανές ότι έχει αναιρεθεί το κοινωνικό κεκτημένο».

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο, και η απάντηση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος είναι ανύπαρκτη, υποστηρίζει, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Τέλος, ο καθηγητής επισημαίνει ακόμη ότι λεπτομερή επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτουν συνήθως πέντε χρόνια μετά από την εκδήλωση μίας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ωστόσο η ΕΣΔΥ έχει καταγράψει ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί μικρή αύξηση στις αυτοκτονίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση των πολιτών χαμηλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και αύξηση των ισχαιμικών επεισοδίων σύμφωνα με έρευνα στην περιοχή της Καλαμάτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα