Σκληρούς όρους βάζει ο Λ. Παπαδήμος

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Νωρίς σήμερα το πρωί (γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα) έφθασε στην Αθήνα από την Φρανκφούρτη, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πήγε κατευθείαν σπίτι του για ολιγόωρο ύπνο και από τις 8:00 το πρωί άρχισε τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου

και τον Αντώνη Σαμαρά για την ανάληψη της πρωθυπουργίας εντός της ημέρας.

Η πρώτη κρούση στον κ. Παπαδήμο έγινε από τον Γιώργο Παπανδρέου το πρωί του Σαββάτου.

Στην αρχή ο κ. Παπαδήμος επιφυλάχθηκε να απαντήσει και τελικά το πρώτο "ναι" το είπε χθες το απόγευμα. Στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Παπούλια με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Παπαδήμο που είχε φθάσει στην Γερμανία ήδη από την Βοστόνη της Αμερικής και του είπε ότι τον περιμένουν στην Αθήνα για να ορκιστεί ως νέος πρωθυπουργός.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισαν συνεχείς τηλεφωνικές συζητήσεις με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τον καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας της νέας κυβέρνησης και του ρόλου του νέου πρωθυπουργού.

Ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν θα παίξει το ρόλο απλά ενός εκτελεστικού οργάνου που θα ρωτάει συνεχώς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Παπανδρέου τι πρέπει να κάνει και τι απόφαση θα πρέπει να παίρνει. Ζήτησε επίσης συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο των μέτρων, ώστε να γνωρίζει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και να έχει μία τελική άποψη για τα πρόσωπα στα πέντε βασικά υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας και Παιδείας.

Οι κκ. Λοβέρδος και Διαμαντοπούλου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνουν στα υπουργεία τους.

Στα υπόλοιπα θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα