Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές Χανίων

Ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, θα γίνει η κατάσταση στις νέες δικαστικές φυλακές Χανίων, αν λειτουργήσει και τρίτη πτέρυγα καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τις δύο πτέρυγες που ήδη είναι γεμάτες από κρατουμένους, σύμφωνε με τα Χανιώτικα Νέα.

Οι φυλακές εγκαινιάστηκαν στις 22 Δεκεμβρίου 2012 στην περιοχή της Αγιάς, χωρίς, όμως, να καλυφθούν με το αναγκαίο προσωπικό.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αρνηθούν την παραλαβή νεοεισερχομένων κρατουμένων καθώς, όπως

υποστηρίζουν, η λειτουργία της τρίτης ή ακόμη και των υπολοίπων πτερύγων, "θα ήταν εγκληματική σε αυτή τη χρονική στιγμή".

Να σημειωθεί ότι στις δύο πτέρυγες κρατούνται συνολικά 240 κρατούμενοι (120 στην κάθε μία), ενώ το προσωπικό φύλαξης για όλο το 24ωρο ανέρχεται συνολικά σε 38 σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Οπως σημειώνει ο αρχιφύλακας της φυλακής, Γιώργος Ζερβουδάκης, «από την ημέρα που ήρθαμε εδώ, δεν μπορούμε να δώσουμε στους υπαλλήλους, ούτε ρεπό, ούτε άδειες. Δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψουμε τις δύο πτέρυγες που λειτουργούν. Δεν υπάρχει περίπτωση με το ίδιο προσωπικό να ανοίξει και η τρίτη πτέρυγα». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι υπάρχει έλλειμμα σε προσωπικό και στο φαρμακείο της φυλακής που διαθέτει μόνο δύο υπαλλήλους.

Χθες το Σωματείο Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων απέστειλε υπόμνημα, μεταξύ άλλων στον υπουργό και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, στον γενικό γραμματέα του ίδιου Υπουργείου, στις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, με την οποία ενημερώνει για την ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης που έγινε την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με την απόφαση, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «αρνούμαστε στο εξής την παραλαβή νεοεισερχομένων κρατουμένων μετά την υπερπλήρωση των 2 ήδη λειτουργουσών πτερύγων του νέου καταστήματος. Αναγκαζόμαστε να προβούμε σε αυτή τη μορφή κινητοποίησης λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού που ήδη δεν επαρκεί για τις 2 πτέρυγες που λειτουργούν μόνο από τον υπερβάλλοντα ζήλο των υπαλλήλων. Η λειτουργία 3ης ή και ακόμη και των υπολοίπων πτερύγων σε αυτή τη χρονική στιγμή θα ήταν εγκληματική και αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε, αφού υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων».

Ακόμα υπογραμμίζουν:

"Η μεταφορά μας από το παλαιό στο νέο κατάστημα έγινε την 15-12-2012• περιμέναμε λοιπόν και πέραν του ενός μηνός για να υλοποιηθούν και οι υποσχέσεις για το προσωπικό και τον πλήρη εξοπλισμό του. Συμμεριζόμαστε τις ανάγκες της εποχής που ζούμε, αλλά δεν έχουμε καταλάβει γιατί ακόμα δεν έχουν έρθει στη φυλακή μας οι υπάλληλοι που με αίτησή τους επιθυμούσαν να έρθουν και που, αν έρθουν, δεν συμπληρώνουν τον αριθμό των 20 υπαλλήλων που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μάς είχε υποσχεθεί. Το υπάρχον προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του, αφού όλοι εργάζονται πέραν του ωραρίου τους και χωρίς τη δυνατότητα άδειας και μειωμένα τα ρεπό. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Σε έναν μήνα λειτουργίας οι 2 πτέρυγες είναι ήδη πλήρεις και αν αφήσουμε να ανοιχτεί και νέα πτέρυγα είναι απολύτως βέβαιο ότι η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και αυτό θέλουμε να αποφύγουμε προστατεύοντας τους συναδέλφους μας. Δεν κάναμε παρόμοιες ενέργειες, όταν η φυλακή στεγαζόταν στο άθλιο παλαιό κτήριο με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που αυτό προσέφερε.

Αυτό αποδεικνύει ότι δεν θα φτάναμε σε αυτήν την ενέργεια, αν δεν ήταν απολύτως αναγκαία. Θέλουμε μια νέα φυλακή απολύτως ελεγχόμενη και για αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε• πρέπει όμως να μας βοηθήσετε στο δύσκολο έργο μας για να είμαστε και να νιώθουμε ασφαλείς".

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους «αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις Αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά Ιδρύματα, επαναμεταγωγές καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες της φυλακής θα γίνονται κανονικά. Για τον λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού».

Το υπόμνημα υπογράφουν ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων, Δημ. Καραγιαννάκης και ο γενικός γραμματέας Δημήτριος Νικολινάκος.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της φυλακής είχαν γίνει με την παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντίνου Καραγκούνη, τον οποίο συνόδευε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, αρμόδιος σε θέματα σωφρονιστικής πολιτικής σε καταστήματα κράτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα