Σφοδρή κόντρα Μιχελάκη – Γρηγοράκου στη Βουλή

Ενδοκυβερνητική κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Αφορμή στάθηκε η πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών να αποσύρει ξανά την τροπολογία που επανέφερε ο υπουργός, η οποία προβλέπει ότι θα απελαύνονται όσοι παράνομοι μετανάστες καταγγέλλουν ψευδώς κρούσματα ρατσιστικής βίας από αστυνομικές ή άλλες αρχές.

Ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε πως δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις και ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι να αποτρέψει

οποιονδήποτε να κάνει καταγγελίες για ρατσιστικά εγκλήματα.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ευμενή σχόλια από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, την αντίδραση του εξέφρασε ο Γιάννης Μιχελάκης οδηγώντας σε αδιέξοδο τη συζήτηση. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής εξέφρασε την αντίθεση του στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης και ζήτησε την λειτουργία των οργάνων της πολιτείας για την προάσπιση της έννομης τάξης.

«Δεν θα διαλύσουμε το κράτος. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι όταν βλέπουν ανθρώπους με στολή έχουν πρόβλημα, αλλά την πολιτεία δε θα την διαλύσουμε. Και κάποτε θα πρέπει να βάλουμε τάξη. Τάξη στα σύνορα μας, τάξη στο κέντρο των πόλεων μας», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Δημιουργήθηκε θόρυβος και λάθος εντυπώσεις για την σκοπιμότητα της νομοτεχνικής ρύθμισης. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποτρέψουμε κανένα από το κάνει καταγγελία για εγκληματικές πράξεις ή ρατσιστική βία. Επίσης οι αρμόδιες δικαστικές αρχές ερευνούν κάθε καταγγελία. Εμπιστευόμαστε την Δικαιοσύνη», τόνισε νωρίτερα ο Λ. Γρηγοράκος.

Ο κ. Γρηγοράκος αποχώρησε από την αίθουσα και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, δεν θα αφορά μόνο την υπόθεση Γρηγοράκου αλλά γενικότερα τα φαινόμενα ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών της κυβερνητικής συμμαχίας.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν πως όσον αφορά στη στάση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών όλα είναι ανοιχτά, και πάντως δεν έκαναν σαφές αν θα υπάρξει και θέμα παραίτησης του.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για φαρσοκωμωδία ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή του και επέμεινε να αποσυρθεί η ρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε «όνειδος». «Επιδιώκετε να περάσετε μια ρατσιστική νομοθεσία κι εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο του ακροδεξιού βραχίονα» τόνισε, απευθυνόμενος στον Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος απέρριψε τις αιτιάσεις με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ πως στελέχη του υπερασπίζονται κουκουλοφόρους.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να προστατεύσει όχι τους παράνομους μετανάστες αλλά τους δουλεμπόρους.

Για σκηνικό ψευδεπίγραφης πόλωσης που προσπαθούν να στήσουν σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μίλησε από την πλευρά του ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη διάταξη εισήχθη το βράδυ της Τρίτης στο νομοσχέδιο, που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το πρωί της Τετάρτης ο Λ. Γρηγοράκος την απέσυρε, λίγες ώρες αργότερα την επανέφερε με άλλη διατύπωση και τελικά αποσύρθηκε σήμερα το πρωί.

Θέμα ημερών, η εισαγωγή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα