Σε υψηλό κίνδυνο οι νεκρές ζώνες

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας, η νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, οι οχυρώσεις του Βομπάν του 17ου αιώνα στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέτο Πο στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και η αρμανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μαρντίν της Τουρκίας έχουν

επιλεγεί σαν τα 7 πλέον απειλούμενα πολιτιστικά τοπία στην Ευρώπη.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Europa Nostra, η κορυφαία ευρωπαϊκή οργάνωση για την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία συνεργάζεται με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η ανακοίνωση αναγνώστηκε πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, στο πλαίσιο συνεδρίου για τους εορτασμούς των 50 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης.

Οι λόγοι της απειλής

Η οργάνωση υποστηρίζει πως αυτοί οι θησαυροί της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο, μερικοί λόγω της έλλειψης πόρων ή τεχνογνωσίας, άλλοι λόγω ανεπαρκούς πολεοδομικού σχεδιασμού, εγκατάλειψης, φυσικής καταστροφής ή ακόμη και πολιτικών συγκρούσεων. Τονίζει ότι απαιτείται άμεση δράση διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα