Σε βαθύ «κόκκινο» η Ευρωζώνη

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πηγαίνουν τα spreads και τα cds των χωρών της Ευρωζώνης , με την Γαλλία να μπαίνει σιγά σιγά στο κάδρο της κρίσης και τους αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμα για πιθανότητα διάσπασης της.

Σήμερα υπό πίεση βρέθηκαν τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα βελγικά και τα αυστριακά επιτόκια, τα οποία κατέγραψαν νέα ρεκόρ παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ που εξακολουθεί να στηρίζει Ιταλία και Ισπανία με αγορά ομολόγων.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αβεβαιότητα για τόσο για τις νέες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία όσο και για την απόδοση των νέων μέτρων λιτότητας σε Γαλλία και Ισπανία. Σε αυτά έρχεται να προστεθούν οι ανησυχίες μετά την ψήφιση πρότασης για οικιοθελή έξοδο χώρας από την ευρωζώνη από το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στης Άνγκελα Μέρκελ.

Γαλλία – Βέλγιο – Ισπανία

Τα spreads Γαλλίας, Ισπανίας, Βελγίου και Αυστρίας εκτοξεύονται την Τρίτη σε νέα επίπεδα ρεκόρ στις 185 μ.β., 454 μ.β., 305 μ.β. και 183 μ.β. αντίστοιχα.

Η αξιολόγηση AAA, η υψηλότερη δυνατή, που συνεχίζει να έχει η Γαλλία, τίθεται την ίδια ώρα σε αμφισβήτηση από ορισμένους παρατηρητές -- ένα κέντρο μελετών εκτίμησε σήμερα ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί συμβατή με αυτή την αξιολόγηση.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων Ελλάδας και Ισπανίας. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αντλήσει 1 δις. ευρώ με την απόδοση των διαμορφώνεται ελαφρώς υψηλότερα. Στην Ισπανία ωστόσο το κόστος αναρριχήθηκε πάνω από το 5% με αποτέλεσμα η χώρα να αντλήσει ποσό μικρότερο από το μέγιστο ζητούμενο.

Ιταλία – Ελλάδα - Πορτογαλία

Την ίδια ώρα, το ιταλικό spread επανέρχεται άνω των 500 μ.β. (στις 525 μ.β.), σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 35,07 μ.β., επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα.

Τα spreads Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας διαμορφώνονται, αντίστοιχα, στις 2.670 μ.β.(+2,80 μ.β.), 645 μ.β. (+0,02 μ.β.) και 964 μ.β. (-6,69 μ.β.).

Ο Πέτερ Μπόφιγκεν, σύμβουλος για οικονομικά θέματα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, τόνισε σήμερα ότι "η κατάσταση του ιταλικού δημόσιου χρέους γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, αφού όλα δείχνουν πως πλησιάζουμε σε μια συστημική κρίση που θυμίζει εκείνη του 2008", όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Αnsa.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν με έμφαση ότι τα "σπρεντ" ξανάρχισαν την ανοδική τους πορεία, ξεπερνώντας τις πεντακόσιες μονάδες και το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε και πάλι το 7%.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η νέα πίεση των αγορών σε βάρος της χώρας οδήγησε την κεντροδεξιά να θέσει χθες νέους όρους για την υποστήριξή της στην νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι: να μην είναι υποψήφιος ο Μόντι στις επόμενες εκλογές και η κυβέρνηση του ιταλού καθηγητή και πρώην ευρωπαίου επιτρόπου να μην παραμείνει στην εξουσία για πάνω από ένα εξάμηνο.

Ο Μόντι έχει δηλώσει αντιθέτως ότι θέλει να κυβερνήσει μέχρι το 2013 για να βγάλει την χώρα από την κατάσταση εκτάκτου ανά

Keywords
Τυχαία Θέματα