Σε μία κλωστή οι ισορροπίες στη Μεσόγειο

Η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει όλο το παιχνίδι υπέρ της.


Με την Ελλάδα ρημαγμένη και τις ΗΠΑ να προωθούν την επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας, η ισορροπία ισχύος στην περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή, καθώς τα οφέλη από το φυσικό αέριο είναι τεράστια.

Η Ελλάδα έχει τεράστια ευκαιρία να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μιας και η σταθερότητα και η πρόσβαση

που έχει στις αγορές της Δύσης, της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Το Ισραήλ επιδιώκει μέσω της Ελλάδας να στείλει το αέριό του στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η Τουρκία πιέζει, ώστε οι αγωγοί να περάσουν μέσα από το έδαφος της, προκειμένου να κλέψει το πλεονέκτημα της χώρας μας και να μετατραπεί κυριολεκτικά σε μοναδικό μεταφορέα ενέργειας στην περιοχή μιας και ήδη εκμεταλλεύεται τη διέλευση αγωγών προερχόμενων από την Κεντρική Ασία.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, όμως το μέγεθος της Τουρκίας και η τεράστια εξάρτηση της γειτονικής χώρα από εξωτερικές πηγές ενέργειας (91% σε πετρέλαιο και 89% σε αέριο) καθιστούν ως πρώτη προτεραιότητα την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Άγκυρας.

Ωστόσο, τα έωλα νομικά επιχειρήματα και η κατά το δοκούν νομική ερμηνεία του Δικαίου, αδυνατίζουν τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία επιδιώκει μέσω του παρασκηνίου να καταπατήσει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος και της Κύπρου, προκειμένου να «υποχρεώσει» τους ενεργειακούς αγωγούς να περάσουν από τα εδάφη της.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι άλλωστε που προβλέπουν επιδείνωση των συζητήσεων για το Κυπριακό, μιας και οι Τούρκοι «εφευρίσκουν» δικαιώματα εξόρυξης για το ψευδοκράτος, παρ' όλο που αυτό δεν είναι αναγνωρισμένο από την παγκόσμια κοινότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα