Σε εξέλιξη το πρόγραμμα στήριξης της ΕΤΕπ σε μικρομεσαίες επιχείρησεις

Στη φάση της υλοποίησης πέρασε, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο με μορφή εγγυήσεων.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί το διασυνοριακό εμπόριο της Ελλάδας και να αντιμετωπιστούν προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να

μειωθεί το κόστος των συναλλαγών και να εξασφαλισθεί, έμμεσα αλλά ουσιαστικά, η διατήρηση θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν ότι η ΕΤΕπ παρουσιάζεται αποφασισμένη να συμβάλλει με συγκεκριμένα προγράμματα- στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την μετάβαση απο την ύφεση στην ανάπτυξη.

«Η ΕΤΕΠ δεν είναι μια οποιαδήποτε Τράπεζα, είναι η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει, άλλωστε, με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόιερ.

Εν ολίγοις, εταιρείες που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν δυσκολίες, κυρίως λόγω της διστακτικότητας των ελληνικών τραπεζών αλλά και της επιφυλακτικότητας ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων προς τη χώρα μας, μπορούν τώρα πια να κάνουν με απλούστερο τρόπο εισαγωγές και εξαγωγές. Γιατί μεσολαβεί η ΕΤΕπ και εγγυάται κατά 85% τη χρηματοδότηση των σχετικών συναλλαγών από τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συμφωνία υπεγράφη στις 12 Ιουνίου στην Αθήνα από τον κ. Χόιερ, εκπροσώπους ελληνικών συστημικών τραπεζών και στελέχη διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ύψος των εγγυήσεων που παρέχει η ΕΤΕπ σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, βάσει των οποίων είναι δυνατή η διευκόλυνση της χρηματοδότησης εισαγωγών και εξαγωγών (σύμφωνα με υπολογισμούς) συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία η ΕΤΕπ αποφάσισε να εφαρμόσει αυτό το πρωτότυπο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να υπογράψουν αντίστοιχες συμφωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα