Σχέδια για μείωση φορολογίας επιχειρήσεων

Αλλαγές σχεδιάζονται και στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων με στόχο να το καταστήσουν απλό, σταθερό και αναπτυξιακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται:

- Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του φορέα άσκησής της. Προωθείται η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των καθαρών κερδών όλων των μορφών εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξιών κ.λπ.).

Ο συντελεστής αυτός θα καθοριστεί

αρχικά στο 20% και όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες θα μειωθεί στο 15%. Στο ίδιο φορολογικό πλαίσιο, εξετάζουν να ενταχθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις. Τα κέρδη των ατομικών εταιρειών φορολογούνται με την φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου 10% έως και 45% αλλά και με αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ.

- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων των ανωνύμων εταιρειών, ο οποίος κρίνεται υψηλός, από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή ενδεχομένως και στο 15%.

- Κατάργηση του καθεστώτος φορολόγησης του 50% των καθαρών κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών με τη μορφή επιχειρηματικής αμοιβής.

Keywords
Τυχαία Θέματα