Ρωσία: Το Ιράν πρέπει να κληθεί στη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία

Το Ιράν πρέπει να κληθεί στην διεθνή διάσκεψη η οποία έχει προταθεί από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον και έχει στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

«Ξεκινούμε από την αρχή ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της 30ης Ιουνίου του περασμένου έτους, καθώς και δύο βασικοί παίκτες οι οποίοι δεν ήταν παρόντες πέρυσι στη Γενεύη, το Ιράν

και η Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να κληθούν», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την Δευτέρα.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το Ιράν μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο όπως και οι άλλοι παράγοντες οι οποίοι ενεργούν άμεσα και υποστηρίζουν πολιτικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη μία ή την άλλη συριακή πλευρά. Υπάρχουν προφανή γεγονότα: Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη τονίσει την αλληλεγγύη του προς την κυβέρνηση της Συρίας, οι εκπρόσωποι της ιρανικής ηγεσίας επισκέπτονται τακτικά τη Δαμασκό», τόνισε.

Ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε τέλος «μερικές δυτικές χώρες» ότι θέλουν να μειώσουν τον κύκλο των εξωτερικών συμμετεχόντων και να αρχίσουν τη διαδικασία με μια μικρή ομάδα χωρών στους κόλπους της οποίας οι διαπραγματευτικές ομάδες, η ημερησία διάταξη, ακόμη και η έκβαση των διαπραγματεύσεων «θα έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων».

Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Τζένιφερ Πσάκι, δεν απέκλεισε εντελώς μια παρουσία του Ιράν στη διεθνή διάσκεψη, υπενθυμίζοντας ωστόσο τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον σχετικά με την στρατιωτική υποστήριξη της Τεχεράνης προς τη Δαμασκό.

Keywords
Τυχαία Θέματα