Ρήξη των κρατών της Λατινικής Αμερικής με τις ΗΠΑ

H Σύνοδος της Αμερικής ολοκληρώθηκε χθες στην Καρταχένα χωρίς να υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής για μια σειρά θεμάτων - από την συμμετοχή της Κούβας στις επόμενες συνόδους ως την διένεξη της Αργεντινής με τη Βρετανία για τη νησιά Μαλβίνας (ή Φόκλαντς) και το λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» -, κάτι που οδήγησε στο να μην εκδοθεί κοινή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωσή της.

Οι συζητήσεις που έγιναν τις δύο ημέρες

των εργασιών έδειξαν πως «δεν υπάρχουν απαγορευμένα θέματα», δήλωσε ο πρόεδρος της οικοδέσποινας Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, κάνοντας λόγο περί μιας Συνόδου «διαλόγου και ειλικρίνειας». Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι 30 από τους 35 ηγέτες της περιφέρειας, με αντιπροσώπους στο ανώτατο επίπεδο από άλλες τρεις χώρες.

Η Κούβα δεν έχει λάβει μέρος ως σήμερα σε καμιά από τις συνόδους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που άρχισαν το 1994. Η Κολομβία και άλλες λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις ήθελαν η Αβάνα να προσκληθεί στη Σύνοδο, αλλά η Ουάσιγκτον απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, συνδέοντας την συμμετοχή της με την αλλαγή καθεστώτος.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ αναχώρησε αμέσως μετά τη φωτογράφηση των ηγετών νωρίς χθες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη συναίνεσης στη Σύνοδο και το ότι δεν υποστηρίχθηκε το Μπουένος Άιρες σε ό,τι αφορά το ζήτημα των νήσων Μαλβίνας/Φόκλαντς, που καταλήφθηκαν από τη Βρετανία το 1833. Έχασε έτσι ένα φραστικό ολίσθημα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αντί για «Μαλβίνας» αποκάλεσε τα νησιά «Μαλδίβες».

Διαβάστε περισσότερα στο Newscode.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα