Πυρηνική απάντηση στο Ιράν ζητούν οι Τούρκοι

H πλειοψηφία των Τούρκων σε ποσοστό 54%, τάσσεται υπέρ της απόκτησης ενός πυρηνικού όπλου για την αντιμετώπιση της απειλής που θα συνιστούσε η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν.


Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν η Τουρκία πρέπει να φτιάξει το όπλο αυτό ή να υπολογίζει στην προστασία του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αν το Ιράν αποκτήσει αυτήν την τεχνολογία, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Αυτό έδειξε η δημοσκόπηση

που έγινε για λογαριασμό του Κέντρου Οικονομικών Μελετών και Διεθνούς Πολιτικής (Edam) σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ατόμων.

Το 8,2% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η ασπίδα ασφαλείας του ΝΑΤΟ επαρκεί και ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ το 34,8% των ερωτηθέντων αντιτίθεται κατηγορηματικά στην απόκτηση από τη χώρα τους πυρηνικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία αντιτίθεται στη διάδοση των πυρηνικών όπλων στα κράτη της περιοχής της, μεταξύ των οποίων το Ιράν, τάσσεται υπέρ της τεχνολογίας αυτής για ειρηνικούς σκοπούς.

Η Τουρκία, η οποία δεν είναι πλούσια σε πηγές ενέργειας, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς πρόκειται προχωρήσει στην κατασκευή τριών σταθμών εντός τεσσάρων ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα