Πυρετός διαβουλεύσεων με... ειδικές παρεμβάσεις Γιουνκέρ

Σε κατάσταση... συναγερμού βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, μία μόλις ημέρα πριν από το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου στις…

Του Βασίλη Σκουλαράκου

Από το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο είναι σε συνεχείς επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους προσπαθώντας να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Βασικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος μίλησε

τηλεφωνικά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι πρωτοβουλίες Γιουνκέρ στοχεύουν στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας με αμοιβαίες υποχωρήσεις και μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν προσπαθεί να κατευνάσει και τις δυο πλευρές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί τις τελευταίες ώρες αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να υπάρξει μία αμοιβαία, κοινή και επωφελής λύση με τους εταίρους, ενώ εξετάζουν όλα τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης στον απόηχο του μυστικού σχεδίου Γιουνκέρ.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης στέλνουν μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και πως αυτοί που πρέπει να βάλουν "νερό στο κρασί τους" είναι οι δανειστές.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Τζιάνι Πιτέλα τον οποίο και ευχαρίστησε για τη θετική του παρέμβαση σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα κατά την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Πιτέλα ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι είχε συνομιλίες με πολλούς ευρωπαϊκούς παράγοντες όπως τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Μισέλ Σαπέν και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, από τους οποίους ζήτησε στηρίξουν την Ελλάδα στη βάση των πολιτικών ανάπτυξης, βάζοντας παράλληά φρένο στη λιτότητα.

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί την ίδια ώρα στην Βουλή. Ο πρωθυπουργός. βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς. Αντικείμενο είναι φυσικά το κρίσιμο Eurogroup αλλά και η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στην ομιλία του απόψε το βράδυ στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί ρήξη και θα επιμείνει στην πρόταση για "πρόγραμμα-γέφυρα". Αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου στα βασικά σημεία του προγράμματος της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να μπει φρένο στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας.

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αναβρασμός, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης και η διαπραγματευτική ομάδα στο Eurogroup των Βρυξελλών.

Στη δευτερολογία του στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης, γνωρίζοντας ότι τα βλέμματα των εταίρων θα είναι στραμμένα πάνω του, αναμένεται να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η πολιτική της λιτότητας πρέπει να σταματήσει διαμηνύοντας παράλληλα πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά στη βάση ενός νέου σχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα