Πυρετός διαβουλεύσεων για το νέο μνημόνιο

Νέος μαραθώνιος διαβουλεύσεων έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες, καθώς η τρόικα απαιτεί την παράταση του ισχύοντος προγράμματος αλλά ζητά και…

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο παράτασης ενός μήνα αν δεν υπάρξει συμφωνία, τη στιγμή που οι δανειστές εξετάζουν και «πλάνο» ενός έτους.

Το σίγουρο, λέει κυβερνητικός αξιωματούχος, είναι ότι η τρόικα ζήτησε τα emails περαιτέρω διευκρινίσεις

για τα μέτρα αλλά και εξασφαλίσεις ότι οι στόχοι που περιγράφονται στον τομέα των εσόδων θα επιτευχθούν ώστε να κλείσει και το μεγάλο «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού για το 2015.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, μεταξύ άλλων, την απόσυρση της έκπτωσης στην έκτακτη εισφορά κατά 30% για την οποία δεσμεύτηκε όμως ο Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ, την επιβολή του φόρου πολυτελείας και την αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, μέτρα τα οποία η ελληνική πλευρά εξετάζει μόνο σε περίπτωση που κριθεί ότι την άνοιξη έχουν πέσει έξω τα έσοδα.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν να έρθουν στην χώρα μας οι εκπρόσωποι των δανειστών πριν από το Eurogroup της Δευτέρας (08/12/2014), καθώς εκτιμούν πως θα είναι ένα θετικό βήμα για την εξεύρεση συμφωνίας αλλά θα βοηθήσει και επικοινωνιακά την Ελλάδα στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Στην εκτίμηση αυτή συμπίπτουν και πηγές των Βρυξελλών, με δεδομένο ότι και αυτή η απόφαση πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, αφού από τις 15 και μετά σταδιακά κλείνουν για την εορταστική περίοδο.

Όταν οι δύο πλευρές κλείσουν την αξιολόγηση, λένε ευρωπαϊκές πηγές, η Αθήνα θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στο πρόγραμμα ECCL, την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση προκαλούν πάντως αναταραχές και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Ήδη το πρωί της Τετάρτης (03/12/2014) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης πρότεινε μέσω του Alpha την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, λέγοντας: «Δεν έχει νόημα να παρατείνουμε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ας την επισπεύσουμε στις αρχές του Ιανουαρίου».

Για πολλούς σε Αθήνα, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον η περίπτωση να ξεκαθαρίσει πρώτα το πολιτικό σκηνικό και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα