Ψυχραιμία ΝΔ για Καρατζαφέρη

του Κώστα Λασκαράτου

«Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε», η φράση-κλειδί που μοιάζει να αντιπροσωπεύει την ηγεσία της ΝΔ, στη σκιά των τελευταίων προϋποθέσεων που έθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, για την παραμονή του ή όχι, στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η στάση Καρατζαφέρη δε δείχνει

να προβληματίζει ιδιαιτέρως το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, που αποφεύγει να σχολιάσει τις επίμαχες δηλώσεις του προέδρου της Καλλιρρόης, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ προτίθεται να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις, το έργο που συμφωνήθηκε και το οποίο έχει καταστεί «αναπόφευκτο», από την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου.

«Δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση»

Η ΝΔ, επέλεξε εχθές να μην υψώσει τους τόνους και να μην απαντήσει ευθέως στην πρόκληση Καρατζαφέρη να «ξεκαθαρίσει τον ρόλο της» αλλά ούτε και να σχολιάσει την αποστροφή του: «Είναι εντός της κυβέρνησης ή εκτός; Δεν μπορεί να είναι και τα δυο. Ή θα λειτουργεί ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση».

Επιτελικά στελέχη της Συγγρού, υπενθύμιζαν ωστόσο την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση Σαμαρά, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, πως: «Δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων». Οι ίδιες πηγές, τόνιζαν ακόμα πως η ΝΔ συμφώνησε στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συγκεκριμένης διάρκειας και αρμοδιοτήτων και πως αυτό δε σημαίνει πως υποχρεούται να διαφοροποιήσει τις αρχικές της απόψεις για άλλα μεγάλα θέματα, όπως η εφεδρεία, το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί κ.λ.π.

«Η ΝΔ είναι παράγοντας σταθερότητας. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για μια σειρά από ζητήματα. Οι θέσεις μας δεν είναι πουκάμισα να τις αλλάζουμε», το σχόλιο «γαλάζιου» στελέχους, ως απάντηση στα επικριτικά σχόλια που δέχεται η αξιωματική αντιπολίτευση για τις τακτικές διαφοροποιήσεις της.

«Ο Καρατζαφέρης ψάχνει πρόφαση για να φύγει»

Η κριτική του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνου Μπεγλίτη πως «γίνεται πλέον φανερό ότι ο κ. Καρατζαφέρης αναζητά, με αγωνία, προσχήματα που θα τον βοηθήσουν να βρει την «οδό της διαφυγής» από την Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και τις μεγάλες ευθύνες που αυτή έχει αναλάβει», μοιάζει πάντως να έχει ακροατήριο αλλά και θιασώτες και στο στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως εκτιμούν ακόμη πως ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, προβαίνει σε «κωλοτούμπες δίχως κόστος», επιχειρώντας να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο, αφού -όπως σημειώνουν- τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως οι οπαδοί του είναι σε συντριπτικό βαθμό απέναντι στη συμμετοχή του κόμματός του, στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα.

«Παράξενη» ταύτιση με τον Βενιζέλο

Σειρά συζητήσεων προκάλεσε πάντως εχθές στη Συγγρού και η ταύτιση Καρατζαφέρη με την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, για ολοκλήρωση των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, έως τα μέσα Γενάρη.

«Μόνο ο Βενιζέλος μίλησε για συγκεκριμένη ημερομηνία», επεσήμαναν με νόη

Keywords
Τυχαία Θέματα