Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τους ΔΟΕΕ και τα τηλεπαιχνίδια

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούν τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων και τη συμπληρωματική εποπτεία χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε αντίστοιχους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων.

Μαζί με τις δύο Οδηγίες, ενσωματώνεται και Κανονισμός της Ε.Ε. για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, ενώ με ξεχωριστό άρθρο επιχειρείται η ρύθμιση της αγοράς των τηλεοπτικών ή τηλεπικοινωνιακών

τυχερών παιχνιδιών. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ καταψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Σημειώνεται πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν επιφυλαχθεί για τη στάση που θα κρατούσαν στην Ολομέλεια. Ιδιαίτερα από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τότε εισηγητής, Γιώργος Σταθάκης, είχε αναγνωρίσει αρκετές θετικές πλευρές στο νομοσχέδιο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρώτη Οδηγία για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, ενώ είχε θεωρήσει τελείως ανεπαρκές το πλαίσιο για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα.

Η στάση αυτή, έτυχε επαίνου σήμερα από τον εισηγητή της ΝΔ, Γ. Καράμπελα, ο οποίος διαπίστωσε πως «υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση». Πιο επιθετικός υπήρξε ωστόσο ο σημερινός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, ο οποίος εκτίμησε πως «μόνη έγνοια του τεχνοκρατικού αυτού νομοσχεδίου, είναι το πώς θα κερδίσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια επιθετικών ομίλων στην παγκόσμια - και ιδιαίτερα στην ελληνική - αγορά, μία διαλυμένη αγορά και οικονομία, με έναν ελληνικό λαό που δεν μπορεί να ζήσει».

Αντίστοιχα, από πλευράς ΑΝ.ΕΛ., η Μίκα Ιατρίδη διαπίστωσε πως «την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει ένα πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών φορέων και εταιρειών, την πληρώνουν οι Έλληνες και οι ευρωπαίοι πολίτες, την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν την οικονομία τους - και κυρίως να εξασφαλίσουν ότι τις επιπτώσεις από την κρίση δεν θα τις επωμιστούν στο ακέραιο οι Αμερικανοί πολίτες».

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, καίτοι συμμερίστηκε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ανεπάρκειας των προτεινόμενων ρυθμίσεων για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς, υπερψήφισε το νομοσχέδιο ως ένα πρώτο βήμα προς μια σωστή κατεύθυνση. «Όσες οδηγίες και αν προσπαθήσετε να εφαρμόσετε, οι χρηματαγορές, το χρηματιστήριο, δεν πρόκειται να εκδημοκρατιστούν. Δεν πρόκειται να υπάρξει διαφάνεια» εκτίμησε αντίθετα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Ο αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα ακόμα ανούσιο νομοσχέδιο οικονομικού περιεχομένου - αέρας κοπανιστός». Σημειώνεται πως, ειδικά για το άρθρο 106 που αφορά τα τυχερά παιχνίδια μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης και τηλεφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έφερε ανταποκρινόμενος σε προηγούμενη παρατήρηση του Γ. Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ), προσθήκη με την οποία εντάσσεται στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων, το ελάχιστο αποδιδόμενο στους συμμετέχοντες, ποσοστό κέρδους.

Κατά τα άλλα, μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων των ομιλητών, αφορούσε την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα. Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), εκτίμησε πως «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα, καθώς η αστική τάξη της Ελλάδας, βλέπει πως τα νέα μέτρα οδηγούν στην ύφεση - κάτι που δεν το αντέχει». «Με την Τρόικα δεν μπορείς να διαπραγματευτείς. Ή τους διώχνεις και αναλαμβάνεις τις τύχες της χώρας στα χέρια σου, ή όσο την κρατάς θα γίνεσαι υπάλληλός της - και μάλιστα με τη χειρότερη μορφή» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το καλό παιδί στο εξωτερικό, και στην Ελλάδα μας λέει ότι θα τα καταργήσει όλα με ένα άρθρο. Το μεγάλο ερώτημα, συνάδελφοι, είναι πότε θα πείτε έξω και μέσα τα ίδια» παρατήρησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ). «Το υπουργείο Οικονομικών θα σπεύσει να ικανοποιήσει τις προσταγές της Τρόικας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν νέα και απεχθέστερα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες» προέβλεψε η Μίκα Ιατρίδη (ΑΝ.ΕΛ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα