Πρόταση για μείωση της ποινής για την Αικατερίνη Πελέκη

Μείωση της πειθαρχικής ποινής που είχε επιβληθεί στη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για τους χειρισμούς της στην πολύκροτη υπόθεση Βατοπεδίου, πρότεινε στον Άρειο Πάγο ο αντεισαγγελέας Γ. Χατζήκος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να αναιρεθεί κατά ένα σκέλος η πειθαρχική ποινή (προσωρινή παύση 4 μηνών από τα καθήκοντά της) σε βάρος της κ. Πελέκη, η οποία της είχε επιβληθεί για δυο λόγους που αφορούσαν:

α) τη σύνταξη, το 2007, συμβολαίου ανταλλαγής μεταξύ της

Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Η ανταλλαγή αφορά έκταση 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας,

β) τη συμμετοχή της σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) στην οποία συμμετείχε και ο σύζυγός της, τέως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της κ. Πελέκη σε ΕΠΕ είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του συμβολαιογράφου.

Ο εισαγγελέας υπεραμύνθηκε της εφετειακής απόφασης για το πρώτο σκέλος της σύνταξης του συμβολαίου, αντίθετα πρότεινε να αναιρεθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της σε ΕΠΕ που αντικείμενο είχε την αγοραπωλησία και εκμετάλλευση ακινήτων λόγω έλλειψης επαρκούς αιτιολογίας.

Όπως είπε ο κ. Χατζάκος η απόφαση του 5μελούς Εφετείου δεν αιτιολογεί γιατί μία ασυμβίβαστη επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να πλήττει καταφανώς το κύρος της Πελέκη και του σώματος των συμβολαιογράφων γενικότερα, έτσι ώστε να αποτελεί παράπτωμα.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της κ. Πελέκη υποστήριξαν την ακυρότητα της πειθαρχικής αγωγής, αλλά και την κακή σύνθεση του πειθαρχικού συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα