Πρόεδρος Αγροτικών Συνεταιρισμών: Γιατί διαφωνούμε στην πώληση Δωδώνης

Η πώληση της βιομηχανίας γάλακτος έχει αναστατώσει τον κλάδο αλλά και τους πολίτες της Ηπείρου, οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να την εμποδίσουν. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννη εξηγεί στην παρακάτω επιστολή του τους λόγους των αντιδράσεων τους.

«Ενδεχόμενα οι πολίτες της περιοχής να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που κατά τη γνώμη μας θα προκαλέσει η τυχόν πώληση της Αγροτικής Βιομηχανίας Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Θα

προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω όλα όσα συνέβησαν για να γίνει από όλους κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου.

Σε ότι αφορά την διαδικασία αποκρατικοποίησης που ακολουθήθηκε:

- Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί έγινε με μαϊμού διεθνή διαγωνισμό.

- Η διαδικασία του διαγωνισμού που ακολουθήθηκε δεν είχε τη λογική της πλειοδοτικής προσφοράς, αλλά της αξιολόγησης των προσφορών με βάση κριτήρια που είναι άγνωστα σε όλους μας. Αυτό και μόνο το στοιχείο όπως ευκόλως γίνεται κατανοητό, καθιστά τον διαγωνισμό διαβλητό ευθύς εξ αρχής.

- Η επιλογή του εκκαθαριστή γίνεται μάλλον με ένα περίεργο τρόπο. Στις 26 Ιουλίου παραιτείται από πρόεδρος εταιρείας στοιχημάτων που ήταν, στις 27 Ιουλίου αποφασίζεται μέσα σε μια μέρα η πώληση της ΑΤΕ και την επομένη, στις 28 Ιουλίου, διορίζεται εκκαθαριστής για την ΔΩΔΩΝΗ.

- Αποκλείει την προσφορά που κατέθεσαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου με στρατηγικό επενδυτή την εταιρεία ΒΙΚΟΣ ΑΕ χωρίς ποτέ να εξηγηθούν οι λόγοι της απόρριψης. Αυτό προκύπτει και από επίσημη απάντηση που έδωσε ο εκκαθαριστής και η οποία λέει τα εξής:

«Αναφερόμενοι στην από 03-09-2012 αποστολή σας γνωρίζουμε ότι:

Η αξιολόγηση των δεσμευτικών Προσφορών που κατατέθηκαν από τους υποψήφιους αγοραστές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος υπό εκκαθάριση στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην 26-04-2012 Αναλυτική Διακήρυξη όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Όπως γνωρίζετε, κατά τις διατάξεις τις Αναλυτικής Διακήρυξης (βλ. άρθρο 2.9, μεταξύ άλλων) δεν υφίσταται υποχρέωση παροχής των αιτουμένων εγγράφων και στοιχείων»

- Σύμφωνα με τους βουλευτές διαφόρων κομμάτων που συνάντησαν τον εκκαθαριστή για να τους ενημερώσει ως προς τη διαδικασία, οι απαντήσεις ήταν και ασαφείς και διαφορετικές.

- Η προσπάθεια των βουλευτών Ηπείρου της Ν.Δ. να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθούν επί του θέματος ορίστηκε μεν δεν έγινε ποτέ δε, με ευθύνη του υπουργού.

- Η σιωπή στην συνέχεια εκ μέρους των βουλευτών Ηπείρου της Ν.Δ. επί του θέματος προκαλεί σε μας πολλές απορίες και ερωτηματικά. Θεωρείτε φυσιολογική αυτή τη σιωπή; Νομίζω πως όχι. Όταν μάλιστα εκδίδουν ανακοινώσεις για την επίσκεψη Μέρκελ, δεν μπορούν να σιωπούν στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ… Τι συμβαίνει άραγε; Να υποθέσουμε ότι υπάρχει κεντρική κομματική εντολή να μην ασχοληθούν με την υπόθεση; Μόνο έτσι εξηγείτε. Και αν

Keywords
Τυχαία Θέματα