Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία : «Η λύση είναι εφικτή»

Ο Αμερικανός Πρέσβης εισηγήθηκε όπως η εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων συνεχιστεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο διαμοιρασμός των κερδών γίνει δίκαια ανάμεσα σε όλους τους Κυπρίους μετά τη λύση.

Το τέλμα στο Κυπριακό επεσήμανε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία John Koenig, μιλώντας ενώπιον του Συνεδρίου των Σποδήμων. Για δεκαετίες,

είπε, το βασικό πλαίσιο της λύσης, βασισμένο στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν άλλαξε και η αμερικανική πολιτική για το θέμα παρέμεινε σταθερή. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, ανέφερε, τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή ταυτότητα, μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό τα Ηνωμένα Έθνη. «Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι υπάρχει μια αίσθηση σκεπτικισμού ανάμεσα στους Κυπρίους, σε όλο το νησί, σχετικά με την προσδοκία για λύση, μετά από τόσα χρόνια. Όμως για πρώτη φορά, εδώ και πολύ καιρό, αισθάνομαι επίσης ανανεωμένη αισιοδοξία, ότι η λύση είναι εφικτή», πρόσθεσε.

Άλλαξαν πολλά

Ο κ. Koening απέδωσε την αισιοδοξία του στις αλλαγές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο νησί, οι οποίες δημιουργούν ευκαιρίες και νέες δυνατότητες. Ως πρώτη ανέφερε την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία, σημειώνοντας ότι, παρόλο που έπρεπε να αντιμετωπίσει άμεσα την οικονομική κρίση, έχει ξεκαθαρίσει πως η Κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσης, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να υποστηρίξουν ένα νέο γύρο συνομιλιών.

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε και στο δείπνο Αναστασιάδη-Έρογλου τον Μάιο, σημειώνοντας πως και οι δύο εξέφρασαν τη βούλησή τους να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία γι’ αυτές. «Αναμένουμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για την προετοιμασία του εδάφους και την έγχυση δυναμικής στη νέα διαδικασία, ώστε να διασφαλιστούν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ως δεύτερο μεγάλο παράγοντα, ο κ. Koening ανέφερε την οικονομική κρίση. Υπάρχουν, όπως είπε, δυνάμεις που πιστεύουν ότι αυτή θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, όμως υπάρχουν κι άλλοι που θεωρούν ότι αυτή έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για εξεύρεση λύσης και δημιουργία νέων δυνατοτήτων για ανάπτυξη, που χάνονται με το στάτους κβο. «Πέραν των αναγκαίων δομικών αλλαγών, που χρειάζεται να γίνουν, η λύση διανοίγει δυνατότητες για αναδόμηση και διεύρυνση της οικονομίας», είπε, κάνοντας λόγο για μετακίνηση των εμποδίων στις διεθνείς επενδύσεις στην περιοχή.

Αέριο παράλληλα με τις συνομιλίες

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο Πρέσβης των ΗΠΑ και στο θέμα της ενέργειας. «Οι ΗΠΑ είναι περήφανες που μια αμερικανική εταιρεία, η Noble Energy, είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ», είπε. Πρόσθεσε πως και σ’ αυτόν τον τομέα, η πολιτική της χώρας του είναι σταθερή. «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της και πιστεύουμε ότι τα κέρδη που θα προκύψουν πρέπει να μοιραστούν δίκαια μεταξύ όλων των Κυπρίων, στο πλαίσιο της λύσης της διαίρεσης της Κύπρου. Κατά τη γνώμη μας, όλες οι πλευρές πρέπει να αποφεύγουν πράξεις που θα αυξήσουν την ένταση και η εξερεύνηση και ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε.

Πραγματική ελπίδα

Ο κ. Koening αναφέρθηκε στην επιβεβαιωτική γεώτρηση, λέγοντας πως αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε ξεκινά ένας νέος κύκλος σημαντικών αποφάσεων, για την ανέγερση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει την εξαγωγή αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί, πρόσθεσε, όπως η Total, η ENI και η Kogas, επενδύουν επίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και η δυνατότητα για φθηνότερη ενέργεια, σε συνδυασμό με τα κέρδη από τις εξαγωγές, δημιουργούν πραγματική ελπίδα, ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ της οικονομικής κρίσης. «Ωστόσο», σημείωσε, «όλοι ξεκάθαρα εκτιμούν ότι η πλήρης εκμετάλλευση της ΑΟΖ θα διευκολυνθεί από μια διευθέτηση». Δική μας ελπίδα, είπε ο Πρέσβης, είναι πως κι άλλες αμερικανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, θα πάρουν την απόφαση να επενδύσουν στην Κύπρο και μια λύση θα βοηθούσε αυτήν τη διαδικασία.

Οικονομική και πολιτική σύζευξη

Ο Πρέσβης έκανε λόγο και για αλλαγή της φύσης των κυπροαμερικανικών σχέσεων. Όπως εξήγησε, υπήρξε στροφή προς τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική. «Ως Πρέσβης βλέπω μια χρονική περίοδο στην οποία θα υπάρξει αυξημένη οικονομική και πολιτική σύζευξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, υπάρχει πιο υψηλού επιπέδου ενασχόληση με την Κύπρο στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος είχε δηλώσει πως ελπίζει πως το Κυπριακό θα λυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αυτό είναι χαρακτηριστικό, ανέφερε, της δέσμευσης της χώρας του στην υποστήριξη των συνομιλιών. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Κύπρο.

«Σαφώς η ΠΣΕΚΑ και άλλες οργανώσεις που εκπροσωπούν τους Κυπρίους στις ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν πολύ θετικό ρόλο σ’ αυτές τις σχέσεις και να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν. Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, με την ελπίδα ότι αυτή η σχέση θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική δραστηριότητα και διαπροσωπικούς δεσμούς στις δύο χώρες», τόνισε.

Το νησί της σταθερότητας

Ο John Koening υπογράμμισε πως, παρά τη συνεχιζόμενη διένεξη στο νησί, η Κύπρος παραμένει, επί της ουσίας, ένα νησί σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. Διαδραματίζει, ταυτόχρονα, κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου και μπορεί να έχει σοβαρό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, πρόσθεσε. Επεσήμανε, ακόμη, πως η ενίσχυση της σταθερότητας θα ήταν προσφορά πολύ πέραν των κυπριακών ακτών. «Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εξευρεθεί συνολική διευθέτηση, που θα εξουδετέρωνε την αβεβαιότητα που υπάρχει, παρά την ηρεμία στην ''πράσινη γραμμή''», υποστήριξε ο Πρέσβης.

Φωνές υπέρ της λύσης

«Μετά από τόσους γύρους συνομιλιών, είναι πολύ εύκολο να είναι κανείς απαισιόδοξος για τη λύση. Οι Τ/κ επισημαίνουν την ψήφο τους στο σχέδιο Ανάν και αμφισβητούν τη βούληση των Ε/κ για λύση. Οι Ε/κ υποδεικνύουν την ιστορία και το στάτους κβο, καθώς και διάφορες τοποθετήσεις από την Τουρκία και την τ/κ πλευρά, για να αμφισβητήσουν την πολιτική τους βούληση», είπε ο κ. Koening. Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε, με την αρχή μιας νέας φάσης των συνομιλιών, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στα θετικά της λύσης. Και οι δύο κοινότητες χρειάζονται ενθάρρυνση, ανέφερε. «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι λύση του Κυπριακού θα προωθήσει τα συμφέροντά μας στη σταθερότητα στην εξαιρετικά σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε. Κατέληξε λέγοντας πως «τώρα είναι η στιγμή να σκεφτούμε περισσότερο τα οφέλη της λύσης, να σκεφτούμε πιο δημιουργικά».

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα