Πώς οι επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια μέσα σε ένα βράδυ!

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις της χώρας, φέρεται να προωθούν οι τράπεζες.

Αυτό το σενάριο, φαίνεται να έχει ωριμάσει πλέον και έχει να κάνει με τα δάνεια των επιχειρήσεων (εισηγμένων στο χρηματιστήριο και μη), τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως περιγράφηκε σε εκδήλωση του ΣΕΒ από ανώτατα στελέχη των ελληνικών τραπεζών,

οι τράπεζες θα προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου εταιριών, οι οποίες έχουν δάνεια προς τις τράπεζες, αποσκοπώντας να προσελκύσουν κεφάλαια για να καταστήσουν βιώσιμα τα δάνεια από τη μια και από την άλλη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις διοικήσεις επιχειρήσεων, να χάσουν τον έλεγχο της εταιρίας τους μέσα σε μια μέρα, καθώς δεν θα χρειάζεται να έχει προηγηθεί κάποια ιδιαίτερη διαβούλευση με τις δανειοδότριες τράπεζες.

«Πολύπαθοι» κλάδοι θεωρούνται αυτοί των ιχθυοκαλλιεργειών, τροφίμων και ναυτιλίας, οι οποίο φέρεται να είναι ψηλά στη λίστα των τραπεζών για αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, από τη στιγμή που ένα fund ή μια εταιρία θελήσει να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής σε μια επιχείρηση, θα αξιώσει να λάβει ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να αλλάξει ριζικά το μετοχικό κεφάλαιο της εκάστοτε υπερχρεωμένης επιχείρησης, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τους μετόχους της και τη λήψη αποφάσεων.

Διαβάστε επίσης:

ΕΒΕΑ: Η ανταγωνιστικότητα δεν εξαρτάται μόνο από το μισθολογικό κόστος

Έρχονται αποκαλύψεις για δάνεια τραπεζών από το παρελθόν!

Δεν θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ σε όσες επιχειρήσεις χρωστούν σε Ταμεία

Keywords
Τυχαία Θέματα