Πλοίο με ύποπτο φορτίο έδεσε σε λιμάνι της Τουρκίας

Υποψίες ότι στα αμπάρια του μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά με προορισμό της Συρία περιβάλλουν ένα πλοίο με σημαία Βερμούδων, που κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι Ισκεντερούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο κατέπλευσε στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) σήμερα, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι μεταφέρει όπλα. Το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν μετέδωσε ότι το πλοίο Atlantic Cruiser έδεσε στο λιμάνι στις 11:15, τοπική ώρα.

Η Γερμανία ερευνούσε από την περασμένη εβδομάδα την υπόθεση ενός πλοίου

με το ίδιο όνομα, γερμανικής ιδιοκτησίας, το οποίο κατευθυνόταν στη Συρία και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μετέφερε ιρανικό οπλισμό, παραβιάζοντας το εμπάργκο. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα αν οι σημερινές πληροφορίες αφορούν το ίδιο πλοίο.

Τη Δευτέρα η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία W. Bockstiegel, στην οποία ανήκει το Atlantic Cruiser, είχε διατάξει το πλήρωμα να θέσει ξανά σε λειτουργία το σύστημα εντοπισμού του πλοίου, που το είχαν κλείσει οι ναυτικοί υποστηρίζοντας ότι φοβούνταν πως θα δεχτούν επίθεση. Η εταιρεία ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορίες για την ύπαρξη όπλων πάνω στο πλοίο, το οποίο είχε προορισμό τη Συρία.

Η ουκρανική εταιρεία White Whale Shipping που είχε μισθώσει το πλοίο, διέψευσε ότι μεταφέρει όπλα, κάτι που θα παραβίαζε το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Συρία που έχει κηρύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το πλοίο φόρτωσε στο Τζιμπουτί και την Παρασκευή άλλαξε πορεία, κατευθυνόμενο προς το Ισκεντερούν της Τουρκίας, επειδή κινδύνευε να αποκαλυφθεί το φορτίο του. Ο αρχικός προορισμός του ήταν το λιμάνι της Ταρτούς της Συρίας, αλλά δεν προσέγγισε ποτέ εκεί.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το φορτίο του πλοίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα