Παρουσίαση του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης

Το πρόγραμμα της λειτουργίας των κοινωνικών δομών που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης παρουσιάστηκε σήμερα, σε ενημερωτική ημερίδα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, του υπουργείου Εργασίας.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υφυπουργός Εργασίας,

Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Άννα Δαλλαπόρτα και η γενική γραμματέας Πρόνοιας, Ευτυχία Μπέκου.

Οι κοινωνικές δομές του προγράμματος, οι οποίες θα λειτουργήσουν σταδιακά στους Δήμους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, θα παρέχουν κοινωνικά παντοπωλεία, ανοικτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής αστέγων, υπνωτήρια αστέγων, παροχή συσσιτίων, κοινωνικά φαρμακεία, δημοτικούς λαχανόκηπους, τράπεζες χρόνου και γραφεία διαμεσολάβησης. «Σημαντικό συμβολισμό», χαρακτήρισε στην ομιλία του, την παρουσία του Αρχιεπισκόπου ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι δράσεις του Δικτύου προσφέρουν ένα μικρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας σε εκείνους που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ από την κρίση».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε τη σημασία της συστράτευσης των κρατικών και των κοινωνικών δομών «ώστε οι υπάρχοντες πόροι να διατεθούν για την ανακούφιση των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη».

Τέλος, η κ. Δαλλαπόρτα αναφέρθηκε στους στόχους του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που είναι η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας προς τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άστεγοι είτε βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας είτε απειλούνται από τη φτώχεια ή είναι άνεργοι. Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας και συστάθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας σε εθνικό επίπεδο μέσα από μια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, καθώς και των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή.

Το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί 1.200 θέσεις εργασίας για άνεργους νέους έως 30 ετών για 24 μήνες και είναι συνολικού προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ. Στην εθνική αυτή προσπάθεια συμμετέχουν 51 Δήμοι, 46 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 5 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 8 φορείς του δημόσιου τομέα και 18 φορείς του ιδιωτικού τομέα. Οι ΟΤΑ συμβάλλουν διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσουν οι κοινωνικές δομές, οι ΜΚΟ διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και το προσωπικό και η κοινωνία, τέλος, προσφέρει το χρόνο της, δηλαδή τον εθελοντισμό και τα υλικά αγαθά.

Keywords
Τυχαία Θέματα