Παράταση παραμονής του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ζητά το CNT

Μπορεί ο Καντάφι να είναι νεκρός και να έχει ξημερώσει νέα ημέρα για τη Λιβύη, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί ζητούν την παράταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της χώρας, Άμπντεν Τζαλίλ, μιλώντας στη συνεδρίαση των χωρών που συμμετείχαν στις

επιχειρήσεις στη Λιβύη, τόνισε πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να αποσυρθούν από τη χώρα ακόμα, αφού υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Καντάφι οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο για τη Λιβύη:

«Ο λιβυκός λαός θέλει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο όπλων από άλλες χώρες», υποστήριξε στο Κατάρ όπου έγινε η συνεδρίαση ο πρόεδρος του NTC.

Ο Τζαλίλ τόνισε ακόμη πως ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο γιος και διάδοχος του Καντάφι, διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες προσπαθεί να φύγει από τη χώρα.

Το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει ότι η αποστολή του στη Λιβύη, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου. Σήμερα ωστόσο η Συμμαχία ανέβαλε μέχρι το τέλος της εβδομάδας τη συνεδρίασή της στην οποία θα αποφασιστεί και επισήμως η αποχώρηση από τη Λιβύη, προκειμένου, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, να διαβουλευτεί προηγουμένως με τα Ηνωμένα Έθνη και το CNT.

Ο αλ-Ατίγια παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι εκατοντάδες στρατιώτες του Κατάρ, της πρώτης χώρας που αναγνώρισε το CNT, συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Λιβύης, στο πλάι των εξεγερμένων. Μέχρι τώρα το Κατάρ παραδεχόταν μόνο ότι συμμετείχε στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Οι στρατιώτες αυτοί εκπαίδευαν τους εξεγερμένους και δρούσαν ως «σύνδεσμοι μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ανταρτών», πρόσθεσε.

Τέλος, υποστήριξε πως όταν το ΝΑΤΟ φύγει από τη Λιβύη, μια άλλη συμμαχία με επικεφαλή τη χώρα του, θα αναλάβει την εκπαίδευση και την ένταξη των Λίβυων ανταρτών στο στρατό της Λιβύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα